Глинкащрасе е улица в самия център на Берлин - в

Глинкащрасе е улица в самия център на Берлин - в ...

Един хотел в Берлин, една зала за сватби в София: как Северна Корея се подиграва на санкциите.


"Глинкащрасе" е улица в самия център на Берлин - в непосредствена близост до Бранденбургската врата. Нищо чудно, че намиращият се на тази улица "Сити хостел Берлин" е винаги пълен. Стая в него струва около 17 евро на нощ, което за град като Берлин е направо смешна цена - хотелската нощувка иначе излиза средно 100 евро. Млади хора от цяла Европа често се отбиват в "Сити хостел", без да са чували нещо за неговата история. А тя е доста любопитна.

Сградата е собственост на Северна Корея. Месечният наем, който арендаторът на хотела доскоро плащал на комунистическия режим в Пхенян, възлиза на 38 000 евро. Преди две години международните санкции принудили севернокорейското посолство да прекрати договора за аренда. Банковата сметка, по която сега се превеждат парите за наема, била блокирана, твърди съдържателят на хотела. Хостелът обаче продължава да работи. Не е ясно дали собственикът и наемателят са сключили някакво ново споразумение и какво точно съдържа то.

А това означава, че парите за нощувките, които гостите на хостела плащат, навярно все още заминават за Северна Корея. Разбира се, гостите дори и не подозират този факт; малцина изобщо забелязват, че самият хостел е точно до посолството на Северна Корея. В стъклена витрина пред него е изложена снимка, на която се вижда как Ким Чен Ун стиска ръката на Владимир Путин.

Евтино, но има бълхи

Карта на града с разположението на "Сити хостел Берлин"

Повечето туристи отсядат в хостела, защото е невероятно евтин. Ако знаеха чия собственост е, дали щяха да се въздържат? Може би. В оценките за хостела обаче никой не се интересува от въпроса за собственика му. Затова пък мнозина се оплакват, че имало бълхи.

Историята на хостела и на посолството е доста странна. От нея се носи полъхът на Студената война. В началото на 1970-те години в бившата ГДР е построено посолството на "братската" Северна Корея. След падането на Берлинската стена и обединяването на Германия посолството е закрито. През 2001 г. Германия възобновява дипломатическите си отношения със Северна Корея. Контактите обаче остават хладни, официални взаимни визити не се разменят, за посланическата мисия се използва само част от сградата. Другата част е дадена под аренда на един хотелиер.

Източник: dir.bg