Гледната точка на инж. Емил Георгиев - председател на ФПБ

...
Гледната точка на инж. Емил Георгиев - председател на ФПБ
Коментари Харесай

Инж. Емил Георгиев: За съжаление измамата с храни е факт, с който се сблъскваме ежедневно

Гледната точка на инж. Емил Георгиев - ръководител на ФПБ на форума " От зрънце до хляба " проведен от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Г-н Георгиев, има ли подправена информация, която се популяризира по отношение на качеството на храните в България?

За страдание измамата с храни е реалност, с който се сблъскваме всекидневно. В всеобщия случай това е машинация със състава на храните.

Казано по различен метод, двойния стандарт. Факт е, че откакто се заприказва за двойния стандарт, информацията обвързвана с качеството на храните залива непрестанно медиите с правилни и погрешни изказвания, недоказани обвинявания към производители, а от време на време и с откровени клевети, да не кажа и ругатни.

Какво би следвало да се направи в посока повишение качеството на храните?

В тази връзка е голяма отговорността и ролята на потребителските организации. Като представители на първата и достоверна потребителска организация в България, ние от ФПБ си даваме сметка, че нямаме право на импровизации и игра със страховете на потребителите.

Лично аз смятам, че е двуличие да се стряскат потребителите с информация, която не е настояща и не е подкрепена с лабораторни проучвания от упълномощени български лаборатории.

Затова от ФПБ продължаваме да настояваме за засилен и праволинеен потребителски надзор на пазара, както и опълчване на подвеждащата информация.

В тази връзка работим взаимно с държавните контролни органи в лицето на БАБХ и КЗП, с които сме подписали меморандум за взаимна активност.

Вие ще подкрепите ли Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите?

Моето наличие на форума, проведен от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите е гаранция, че от Федерация на потребителите в България подаваме ръка за взаимна активност и с компаниите от сектора за поддържане на положителното качество, а за какво не и битка със сивия бранш, тъй като отговорността ни пред потребителите, без значение от тяхната възраст е обща.

Затова следим с интерес всичко, което е обвързвано с храните и изказванията в общественото пространство, които стряскат потребителите.

И ще си послужа с образец с веществото Акриламид, който се образува в богати на скорбяла храни със съставки от зърнени култури и картофи, приготвени както се твърди при температурна над 120 градуса по Целзии.

И в тази връзка, от ден на ден се постанова изказванието, че това вещество, за което се допуска /забележете – предполага/ е мощно канцерогенно и по формулировка се съдържа в пържени или печени картофи, пържени филийки самун, елементарни вафли, чипсове, кафето и един господ знае какво още в близо 500 хранителни артикули по изказване на Европейски Съюз, на база на информация, предоставена от 10 потребителски организации.

И в това време безусловно е несъмнено, че в България не са правени проби. И поражда въпроса, по какъв начин да се успокоят майките, откакто се твърди, че примерно 13% от тестваните бебешки храни са посочили отклонения от допустимите граници.

Твърди се, че при чипсовете отклоненията са 8%, а при бисквитите за кърмачета и дребни деца – 6%.

Твърди се също по този начин, че струпване на акриламид в организма може да се получи и при погрешно култивиране на храни и при домашни условия.

И резонно поражда въпроса: Какво е допустимото наличие на акриламид и необятно рекламираните проучвания за кои страни се отнасят?

Връщам се към познанията си като ученик на Хранително-вкусовия институт в Пловдив и си припомням, че хляба се изпича при температура от порядъка на 220 градуса.

Означава ли това, че в него се съдържат големи количества акриламид. Разбира се, че не. Защо тогава са институаците?

Възниква и въпроса за какво се мълчи за измамата със състава на храните и съблюдаване на софтуерна дисциплинираност от компаниите в сивия бранш, които при хлебарите и сладкарите за жалост са прекалено много.

Категорично настоявам, че такова безмълвие не се отнася за ФПБ.

Казвам всичко това, с цел да подчертая значимостта на форума „ От зрънце до хляба “, отдаден на подрастващото потомство и проведен от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

И когато приказваме за детското и ученическо хранене е редно да не подминем и въпроса за предлагания в детските градини и учебни заведения самун, който не се създава по одобрен БДС, както и това, че неговия състав не постоянно се наблюдава от БАБХ.

Казано по различен метод – несъответствия с условията на Наредба №9 за детско и ученическо хранене. Факт е, че към момента има фирми-доставчици, които не са регистрирани в БАБХ.

Извън всякакво подозрение това са компании от сивия бранш, които не вземат участие в публични поръчки и се договарят директно с кметовете по общини, с което се основават предпоставки за застрашаване здравето на децата.

Какви промени би трябвало да се създадат, с цел да се избегнат тези проблеми?

В тази връзка е редно да се намерения и за актуализация на законодателството в хранителния бранш в посока на строги наказания по отношение на нарушителите.

Затова в Закона за храните би трябвало да се вкара нова глава „ Измама с храни “, с което да се пазят българските консуматори срещу двойния стандарт и възвърне доверието им в българското произвеждане.

За страдание при нас към момента се залага на наставления и в краен случай на наказания до 2000 лева

Доколкото съм осведомен, в други страни от Европейски Съюз при нарушавания първата глоба е от порядъка на 100 хиляди евро, а идната е преустановяване активността на компанията –доставчик.

За още по-голямо страдание новия Закон за храните към момента събира прахуляк в Народно събрание сред първо и второ четене поради лобистките ползи на две външни бутилиращи минерални води компании.

Източник: sofiapress
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР