Гледката на много хора със силно сплескани от вълнена шапка

...
Гледката на много хора със силно сплескани от вълнена шапка
Коментари Харесай

Финландия, или култът към чистотата

Гледката на доста хора със мощно сплескани от вълнена шапка коси, само че пък за сметка на това съвършено чисти обувки би трябвало да ви ориентира - към този момент сте във Финландия. Наричана северното знамение, страната умее да изненадва източноевропейците. Особено такива, които минават оттова за предколедна екскурзия и натрупат първи усещания без предразсъдъци.

Разликата с България е крещяща. Брутният вътрешен артикул на Финландия по номинална стойност за предходната година е 268 милиарда евро, съпоставено с 85 за България, в случай че северната страна има единствено 5.5. млн. души население. Така всеки финландец прави по 48 хиляди евро Брутният вътрешен продукт, което слага страната като една от водещите стопански системи в Европейски Съюз, изпреварвайки страни като Франция, Италия, Словения, Испания и други. Само 6 европейски стопански системи имат по-голямо Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Но парите са единствено един измерител.

Финландия е на второ място в Европейски Съюз по проучване на непознати езици от ранна възраст и обичайно е в челните позиции в програмата за интернационално оценяване на учениците на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) - PISA. Нивата на корупция в страната са съвсем нулеви, като това я прави най-чистата от корупция страна за 2021 година съгласно изследване на швейцарската компания за ръководство на риска Global Risk Profile.

Причините за тези резултати са най-разнообразни. Има обаче две съществени:
Реклама - методичното развиване на образованието и културата (библиотеките, театрите и научните центрове са из цялата страна);
- осъзнатото решение на потомство политици, че ще работят в името на публичното богатство. И че ще го вършат оптимално транспарантно, с нулева приемливост към корупцията.

Този модел е наименуван наскоро " чиста политика ", а след това чистотата ѝ се трансформира в повсеместен начин на живот - чиста храна, чиста природа, чисти градове.
Чистотата: градът
Всъщност чистотата стартира още от летището в Хелзинки, което посреща идващите с съвършено поддържан паркет. На път към централната градска част ясно се вижда още един модел: бизнес постройките поначало са ниски, а надписите по тях - дискретни. Няма да видите букви с човешки пердах, светещи в разнообразни цветове, способни да погубят човек с фоточувствителна епилепсия.
Реклама
Напротив - размерът е унифициран, а марките, които се обитават в постройката, са скупчени един до различен в някой от ъглите ѝ. Останалата част от фасадата е чиста.

Във Хелзинки няма билборди - нито в индустриалната част на града, нито в централната. Тук-там се виждат е-реклами, нормално на фасади на обществени здания. При по-внимателно вглеждане излиза наяве, че това е културен плакат.

Макар и снежна, столицата е цялостна с велосипедисти, а обувките на пешеходците са (изненада!) чисти. За няколкодневни обиколки на града във всевъзможни климатични условия - от валящ до топящ се сняг, няма да забележите нито една бяла солна линия, която обичайно лекьосва обувките в България. Причината: общината взема решение, че няма да употребява нездравословната за почвата и градската среда сол в предотвратяването за поледици. Решението е разтрошен гранит, посипван и по пътното платно и тротоарите. Така под тежестта на колите и пешеходците ситните камъчета вършат образуването на лед невероятно. При стопяването на снега пък специфични прахосмукачки събират гранита и той се връща назад в контейнери, ситуирани на 100-ина метра един от различен. Така че при всеки случай на потребност минувачите или общински чиновници го употребяват отново.

По високите здания в центъра на града не се образуват ледени сталактити. Няма да забележите нормалните за България червени ленти със закарфичен надпис " Падащ лед! Премини на другия тротоар " (а щом го сторите, там да ви чака същият призив). В Хелзинки рано заран общински екип минава със специфична вишка, обезопасява краткотрайно тротоара, със звуков сигнал предизвестява, че ще се срутва сняг от покрива, по-късно го почиства и продължава по дължината на постройките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР