Гледам общата бройка на заразени и тя е установен резултат

...
Гледам общата бройка на заразени и тя е установен резултат
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Много болни изобщо не се тестват


Гледам общата численост на инфектирани и тя е открит резултат на PCR проучвания. Това не е истината, а единствено върха на айсберга. Много хора без да са тествани носят към този момент вируса. Обхващането на популацията обаче е доста по-сериозно, тъй като на нас единствено тези числа са ни известни. Стигна се дотук, тъй като не сме дисциплинирани и първоначално се даде опция за доста отзиви. Коментарът направи шефът на УМБАЛ „ Света Екатерина “ проф. Генчо Начев в изявление за предаването „ Тази събота “ по БиТиВи.

Той добави, че при започване на епидемията решенията, взети от НОЩ, са били навременни и точни. България в действителност се е сочела за образец като страна, която е разрешила най-слабо разпространяване на инфекцията. За страдание по-късно ограниченията се облекчиха и виждаме до какво води това. Март беше добре, само че октомври е зле, тъй като обстоятелствата са такива, установи проф. Начев.

В България всеки схваща от всичко и всеки си разрешава без да се замисля от следствията, даде се естрада на хора, които бяха срещу ограниченията, а не трябваше. Ние сме на крайности – или сътворяваме суматоха, или неглижираме всичко и си споделяме, че нас няма да ни хване, добави Начев.

По думите му кадровият проблем в здравната система в този момент става ясно, само че той не е от през вчерашния ден. Няма от кое място да ги намерим тези, които да ни лекуват, не може да ги внесем. Наличният състав към този момент е изконсумиран физически и душевен. И преди Коронавирус пандемията имаше липса на фрагменти и той съществено се усещаше. Ние вземаме студенти да правят сестринска работа и самият факт, че се стига дотук, значи, че казусът не е от през вчерашния ден, съобщи проф. Начев.

Говоря от край време, че има сериозен дефицит на медицински сестри, лаборанти, акушерки, експерти по здравни грижи. Не може да се размени ролята на една сестра със студенти, които идват за 3, 6 или 8 месеца и си отиват. Те научават доста, само че най-малко една сестра бди над тях. За страдание от 4 екипа аз имам сега имам 6 сестри, а би трябвало д аса 8. Останалите се допълват от студенти. Това е тъпо, добави той

Лекарството „ Ремдесивир “ го нямаше в България още, когато ме лекуваха с него. При мен лекуването беше дейно, а беше включен на 9-ия ден. Колкото по-рано се стартира с него, резултатът от лекуването е по-добър. При мен имаше резултат. Даже се колебаеха дали да го включат поради странични резултати. Подписах се, че желая да се включи и имаше резултат, сподели още Начев.

Ако за един доктор специалността е предопределение, той не може да откаже да лекува, Коронавирус e риск на специалността, счита проф. Начев.

Спациалистът изясни още, че въздействието на инфекцията върху сърдечно-съдовата система е по две направление. Първото е непосредствено със склонността за тромбообразуване на дребните съдове. Особено значимо е още от началото на лекуването да се вземат медикаменти, които понижават тази податливост, тъй като вследствие на тромбообразуване, сърцето страда и се стига до сърдечна непълнота. Второто е увреда на белия дроб. Сърцето работи против съпротивлението на кръвообръщението в дребния кръг и се стига до сърдечна непълнота. Затова би трябвало с изключение на скенер на белия дроб на 2-рия или 3-тия месец след болестта, би трябвало да се направи и ядреномагнитен резонанс на сърцето, с цел да се види дали няма някакви последици и при него, изясни проф. Начев.

В УМБАЛ „ Св. Екатерина “ сме отделили 5 кревати за пациенти с ковид и те се заеха за един ден и половина. Сега нямаме кревати, а едвам намираме кой да гледа тези пациенти. Имаме един инфектиран доктор, само че той е инфектиран отвън болничното заведение. Това е смисълът да се открият кревати за пациенти с Коронавирус – да лекуваме пациенти със съответните болести, както в тази ситуация сърдечно-съдови болести. Същевременно би трябвало и останалата активност да се прави в болничното заведение. Не би трябвало да се стопират трансплантациите и незабавните интервенции, разяснява професорът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР