Гледам, не слушам, някаква блудкава патетика за Че Гевара по

...
Гледам, не слушам, някаква блудкава патетика за Че Гевара по
Коментари Харесай

Стига с този Че Гевара!

Гледам, не чувам, някаква блудкава патетика за Че Гевара по Нова на топ журналиста им Миролюба Бенатова. За близо седемдесет години отвън историята, българската общност е била хиляда пъти облъчвана с неговите "революционни " истории, като са ни спестявали другата позиция - а точно, че са били просто едни терористи.

Има толкоз доста неразказани истории за сполучливи герои, за които по този начин и не успяхме да чуем поради диктатурата и забрани и вместо да балансираме познанията си като вършим филми за другата истина, ние продължаваме да леем дитирамби и песни в възхвала на един бандит, облечен в агитация. И по-късно се чудим за какво у нас няма преход - новите генерации отново ще носят Т-шърти с лика на Че Гевара, само че няма да носят такива с лика на горяните, на Райко Алексиев, на Никола Петков, на военачалник Иван Колев, на Тесла, на Мъск, на Айнщайн, на Уудро Уилсън /който избавя България/. Дори в ляво мълчат като наказани и дума не обелват за Димитър Благоев и Георги Кирков, а избират да се кланят на Че Гевара.

Защото и Кирков и Благоев ненавиждат царския съветски режим. Странни стандарти за публицистика - сестрата на топ терорист, синът на топ мафиот и по-късно "материала неприятен ". Колко велики люде има из Европа, в България, в Съединени американски щати по света, които са останали непознати поради желязната завеса - същински водачи, които могат да станат ролеви модели за младите. В това число и българи, които са звезди зад граница, само че никой не знае за тях у нас. Най-лошото е, че госпожа Бенатова си мисли, че е направила "голям удар "!? О времена, о нрави. И отново запитвам: какво е потребното и какъв образеца, който Че Гевара може да даде на младите!? Да стрелят, да взривяват основаното от други, да вършат революции, атентати, засади, да държат пламенни речи за хрумвания, от които не можеш да изкараш пукнат лев или дадеш сигурност за околните си!? Да се бориш за мир в целия свят, а квартала ти да е цялостен с небогати и мутри?

Никога да не чуя дума за тези революционери до края на живота си отново няма да може да балансира в моето схващане вълните от операции и агитация, които са ме заливали. Слава богу, построих си отбрани, по тази причина пиша. Но кой ще отбрани младите?

* Заглавието е на редакцията на Факти.бг
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР