Гледах вчерашното интервю на г-н Костадинов, председател на партия Възраждане,

...
Гледах вчерашното интервю на г-н Костадинов, председател на партия Възраждане,
Коментари Харесай

Радан Кънев към лидера на Възраждане: Коце, лъжата и незнанието са еднакво опасни за обществото

Гледах вчерашното изявление на господин Костадинов, ръководител на партия ”Възраждане ”, по бТВ. И защото се познаваме някъде от 2007/8г., когато той имаше 3-4-5 партии по-малко в автобиографията си и беше ръководител на Вътрешна македонска революционна организация във Варна, мога да си разреша да се обърна към него директно, на ”ти ”: Коце, неприятно е да се приказват цялостни лъжи.

Лошо е да се лъже, не е по-добре, в случай че водачът на третата политическа мощ толкоз не знае, че заблуждава гласоподавателите си и въобще всички, които - за злощастие - му се доверяват. Всъщност, в тази ситуация лъжата и незнанието са еднообразно рискови за обществото.

И по този начин:

Г-н Костадинов сподели, че " парите по НПВУ (Национален проект за възобновяване и устойчивост) ни се поставят ", тъй като са отплата за вреди, които българското държавно управление и Европейска комисия са нанесли на стопанската система ни. Неистина.
Истината:

Средствата по НПВУ са част от Механизма за възобновяване и резистентност (RRF - Recovery and resilience facility). Това са средства, които Европейска комисия взима назаем на международните финансови пазари с тъкмо избрани цели:

1) Финансиране на траснформацията към нисковъглеродна промишленост и енергетика. Тази цел беше призната преди Ковид рецесията.

2) Възстановяване на европейската стопанска система от резултатите на Ковид рецесията - нарушени вериги за доставка, лимитирани интернационалните пазари, застрашена резистентност на здравните системи. Важно е да се означи, че ограниченията по т. 2) не следва да опонират на задачите по т. 1). И всичко това не е признато от Европейска комисия, а от всички Държави-членки, след тежки договаряния в Съвета на Европейски Съюз.
Г-н Костадинов сподели, че тези пари ни се поставят, само че Европейска комисия слага особени условия за " усвояването " им. Неистина.

Истината:

Никакви пари по НПВУ на обособените страни не се поставят. Тъй като това е общ заем, всяка страна би трябвало да показа и отбрани собствен проект с горните цели, който предстои на утвърждение от Европейска комисия, която взима заема, само че и от другите държавни управления в Съвета, тъй като те са гаранти на заема. Нищо не се поставя - това е финансиране за съответни общи политики на Европейски Съюз с общи средства на Европейски Съюз, които ще бъдат и общо връщани - в това число от страни като нашата, които наподобява няма да " усвоят " огромна част от парите.

Г-н Костадинов сподели, че има премного време за " асимилиране " на средствата, тъй като би трябвало да се одобряват няколко закона, които ще лишават най-много по седмица. Неистина.

Истината:

Сроковете по НПВУ (изобщо по RRF) са извънредно къси - до края на 2026г. Голяма част от тези средства не изискват просто закони, а действителното им използване с много комплицирани промени. Законите по НПВУ са доста тежки и на процедура нито един от тях не може да бъде признат нито за седмица, нито за месец. Ще дам няколко образеца:

- Закона за енергетиката и либерализацията на енергийния пазар и дефиниране на " енергийна беднотия " - това са ограничения, които в България се отсрочват към този момент 7-8 години, точно тъй като са политически сложни и непопулярни.

- Закона за силата от възобновими източници, който би трябвало да транспонира към този момент три (!) нови версии на Директивата за ВЕИ, също от дълго време отлаган заради политически опасности и голям размер.

- Закона за ръководството на етажната благосъстоятелност по отношение на реновирането на постройките, вземането на заеми от името на цялата етажна благосъстоятелност, разполагането на слънчеви панели и ръководството на силата от тях.

Това са единствено три произолни образеца от над 20 закона по НПВУ, даже не загатвам Наказателно-процесуален кодекс, ЗПКОНПИ...

Г-н Костадинов сподели един път в изявлението, че кабинетът Петков е договорил затваряне на въглищната промишленост, и повторно - че е договорил затваряне на 40% от въглищната промишленост. Първото е откровена, нагла политическа неистина, второто - операция и лъжа.

Истината:

Кабинетът Петков контракти последователно понижаване с 40% на излъчванията от въглищна енергетика (без да поема ангажимент за затваряне на даже един обособен блок, което съгласно мен беше неточност, само че това е обособена тема) до края на 2024г. Между затваряне на бранша, затваряне на мощности и понижаване на излъчванията има голяма разлика. Преди всичко - през днешния ден (и през вчерашния ден, и на следващия ден...) българската въглищна енергетика работи с надалеч под 60% от потенциала си.

Тъжната истина е, че това понижение ще бъде осъществено и даже надминато, по чисто стопански аргументи. Но ние няма да получим големи средства, които можем да влагаме в нови производства, нови технологии, нови работни места и обезщетения.
И солта, и тоягите, и... Благодарение на политици, които обичат да вървят в малките екрани и да приказват лъжи, като господин Костадинов.

Радан Кънев,
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР