Главоболието е най-честата болежка, за щастие обикновено и най-безобидната, колкото

...
Главоболието е най-честата болежка, за щастие обикновено и най-безобидната, колкото
Коментари Харесай

Главоболието може да има неочакван произход

Главоболието е най-честата болка, за благополучие нормално и най-безобидната, колкото и неприятна и дискомфортна да е тя. Смята се, че единствено в 5 от 100 случая главоболието е симптом за някакво заболяване. А към 80% от хората страдат от така наречен тензионно главоболие, т.е. породено от напрежение, или с други думи - от стрес.

Обичайно тензионното главоболие се предизвиква от умора, прочувствени спорове, меланхолия, яд, недоспиване, нередовно хранене, неправилна стойка на тялото, изтощеност на очите. Главоболието обаче може да се дължи и на някои по-рядко подозирани аргументи. Кои са те?

Медикаменти
За страдание приемът на разнообразни медикаменти може да аргументи даже хронично главоболие. Ако установите връзка сред одобряваното лекарство и главоболието, информирайте своя доктор, който ще промени дозата или ще смени медикамента с различен. Обикновено вещества, които провокират главоболие, са алкалоидите на моравото рогче, алкохол, антимикробни средства, Н2-блокери: ранитидин, циметидин, вазодилататори - да вземем за пример нитрати, никотин, нитразепам, нестероидни противовъзпалителни средства, перорални контрацептиви,
симпатомиметици, теофилин.

Храната
Много хора реагират с пулсиращо главоболие на така наречен биогенни амини, които се съдържат в оцета, горчицата, майонезата, пушеното свинско месо, целината, соята, сливите. Склонните към хранителни алергии страдат от главоболие, когато употребяват салами. Варените колбаси и кренвиршите съдържат нитрит, който им придава приятния розов цвят, само че може да провокира мощна пулсираща болежка в слепоочието.

Нервите
Понякога главоболието може да бъде резултат от психоемоционален срив. Тогава болките се назовават психогенни. Като предписание това “нервно ” главоболие се усеща ту в тила, ту в слепоочието, ту някъде вътре в главата. Повишават се раздразнителността и умората.

Неудобните обувки
На пръв взор не звучи да има връзка, само че тя е в кръвообращението. Неудобните обувки (твърде тесни, с нестабилен ток, некачествена платформа) способстват за нарушение оттичането на венозната кръв. Тя застоява в стъпалата и прасците и води до нарушаване в достъпа на О2 в мозъчните тъкани.

Твърде огромна съвестност
Сериозните хора, които одобряват всичко прекомерно персонално, са наранени по-често от главоболие. Ако се осъзнавате като прекомерно сериозен човек, намирайте мотиви да отпускате понякога и си позволявайте развлечения, които могат да ви разведрят и разсмеят: гледане на комедии и развлекателни излъчвания, курсове по йога на смеха, среща с радостни другарски компании или даже просто четене на вицове.

Главоболие от отмора
Може да наподобява необичайно, само че при някои хора смяната на рутината през уикенда може да докара до главоболие. За да го избегнете, пробвайте се да запазите часовете за лягане и ставане от сън същите, както в работните дни, и не се излежавайте в леглото до обяд.
 

Тест

Как въпреки всичко човек може да се ориентира какво тъкмо е главоболието му и изисква ли специфични ограничения? Тестове като този оказват помощ: 

Когато имате главоболие, изпитвате ли:
Болка:
• Средна до мощна? Никога | Понякога | Винаги
• Пулсираща или туптяща болежка? Никога | Понякога | Винаги
• Болка, която е по-силна от едната страна? Никога | Понякога | Винаги
• Болка, засилваща се при придвижване? Никога | Понякога | Винаги

Симптоми:
• Гадене или повръщане? Никога | Понякога | Винаги
• Свръхчувствителност към светлина и звук? Никога | Понякога | Винаги

Вашето главоболие може би е мигрена, в случай че:
• Сте дали отговор с “Понякога ” или “Винаги ” на минимум 2 въпроса от първата част и имате най-малко 1 от признаците.
• Сте изпитвали най-малко 5 от описаните типове болежка и признаци.
• Главоболието ви продължава от 4 до 72 часа без лекуване.

Единствено доктор може да дефинира сигурно дали главоболието има мигренозен темперамент и дали то не се дължи на различен здравословен проблем. Резултатите от теста ще ви оказват помощ да ориентирате вашия доктор в характерността на болката, която изпитвате, а не да си поставите диагноза.

 

ПРЕДОЗИРАНЕ

Главата може да боли и заради медикаментите против главоболие. То е наречено абузусно главоболие (т.е. болежка, която се появява вследствие на погрешно потребление на медикамент против нея) и е резултат от приучване към аналгетици. След тензионното и мигренозното главоболие това се счита към този момент за третото най-често срещано.
Проявата на главоболието, провокирано от противоположния резултат на аналгетиците, е следната: то се появява всеки ден, болният го усеща сега на събуждането си, освен това болката, която като предписание се резервира денем, от време на време трансформира своята мощ (слаба, умерена, тъпа, двустранна) и в случай че не се вземе лекарство, тя доста се ускорява. След хапчето обаче главоболието не изчезва изцяло или за дълго време.
Като предписание аналгетици се предписват единствено на хората, които страдат от мигрена. Абузусните болки нормално се появяват 3 или повече месеца след непрекъснатото приемане на високи дози лекарства.
Абузусните болки могат да зародят и при смесването на аналгетици с барбитурати или с кофеин, а също по този начин при приемането на седативни препарати (например диазепам). Единственото дейно лекуване на нездравословния табиет е да спрете аналгетиците.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР