Главното разузнавателно управление на Украйна заяви, че Украйна не е

...
Главното разузнавателно управление на Украйна заяви, че Украйна не е
Коментари Харесай

Украйна отрича участие в атаките срещу Запорожката АЕЦ

Главното разследващо ръководство на Украйна съобщи, че Украйна не е забъркана в зачестилите в последно време офанзиви против окупираната Запорожка атомна електроцентрала , оповестява Би Би Си.

В неделя ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, без да прецизира коя страна на спора го е изстреляла.

Малко по-късно Гроси заяви за минимум три директни удара по главните защитни структури на реактор на централата, като назова офанзивите безразсъдни и доста увеличаващи риска от огромна нуклеарна повреда.

" Украйна не взе участие в никакви въоръжени провокации на територията на нелегално окупираната от Русия АЕЦ. Държавата-агресор още веднъж заплашва нуклеарно оборудване, мирното население и околната среда в цяла Европа. Руските удари, в частност симулативните, на територията на украинската АЕЦ, както и разполагането на войски и оръжия там, минирането на оборудванията на Запорожката АЕЦ от дълго време са добре известна и непрекъсната незаконна процедура на окупаторите ", сподели представителят на ГУР Андрей Юсов в коментар за " Украинская истина ".

Шестте реактора на Запорожката АЕЦ, са под контрола от Русия и са ситуирани покрай фронтовата линия на войната в Украйна. Те не работят, само че централата разчита на външно зареждане, с цел да охлажда нуклеарното си гориво и да се предотврати пагубна повреда.

Русия и Украйна взаимно са се упреквали в, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

По данни на МААЕ през последните 19 месеца осем пъти централата е претърпяла цялостна, заради което се е наложило потреблението на спешни дизелови генератори.
 Русия упрекна Украйна в нахлуване с дронове против Запорожката АЕЦ Обновена
Русия упрекна Украйна в нахлуване с дронове против Запорожката АЕЦ

Украйна заяви за съветски обстрел на Запорожие - минимум трима души са загинали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР