Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане ВКС да възобнови делото

...
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане ВКС да възобнови делото
Коментари Харесай

Гърми скандал! Калпакчиев помилвал втори убиец освен Полфрийман същия ден

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховен касационен съд да възобнови делото по условното предварително освобождение на австралиеца Джок Полфрийман и по този метод да спре осъществяването на предварителната му независимост, написа "Телеграф ".

Искането на обвинител №1 пристигна, откакто родителите на убития от Полфрийман Андрей Монов - Христо и Аксения, през вчерашния ден внесоха искане въпросът да бъде преразгледан, защото правосъдният състав е противозаконен.

Незаконно
В настояването си родителите настояват, че правосъдният акт нелегално е кръстен „ определение “, а не „ решение “. Освен това почернените родители са приложили копие от платежно разпореждане от 12.6.2012 година за заплатена държавна такса от Българския хелзинкски комитет (БХК) за регистрация на съдружие с нестопанска цел в интерес на Джок Полфрийман.

В същото време в претекстовете си съставът на Калпакчиев се базира на позитивна характерност за пандизчията, написана от ръководителя на БХК Красимир Кънев.

В документа, адресиран до Цацаров, Монови пишат, че са обществено известни контактите на Калин Калпакчиев и на съдията докладчик Весислава Иванова с БХК. Калпакчиев е награждаван с наградата на организацията „ Човек на годината “, а Иванова е създател на техен отчет за правата на индивида.

Въпреки това обаче съдиите не са си създали отказ, което прави съставът преднамерен и противозаконен.

На респект
Междувременно се оказа, че убийците са на респект у състава на Калпакчиев. Източници на „ Телеграф “ от Съдебната палата потвърдиха, че шефът на грантаджийската организация Съюз на съдиите в България е пуснал предварително различен палач с изключение на Джок Полфрийман. Заседанието се е провело същия ден, когато е било планувано и това на австралиеца.

Така Калпакчиев пуснал Борислав Динков, който излежавал 17-годишна присъда за ликвидиране, осъществено през 2008 година в столицата. Схемата е същата - Софийски градски съд отказал на пандизчията предварителна независимост, само че той обжалвал пред САС и Калпакчиев решил, че се е поправил и го помилвал.

След това пристигнал ред на Полфрийман, който скандалният арбитър пусна още веднъж със съмнителни и манипулирани претекстове, пренебрегвайки изцяло негативното мнение на затворническата администрация, която е безапелационна, че чужденецът не се е поправил.

Диплома
В мнението си, качено даже на уеб страницата на САС, Калпакчиев стимулира скандалното си решение с изказванието, че Полфрийман „ е съумял да приключи висше обучение “.

Източници на „ Телеграф “ от Темида настояват, че в досието на Полфрийман няма формален документ - тапия с автограф и щемпел от който и да е университет в Австралия, че наказаният е приключил висше обучение.

Имало единствено някакви хвърчащи електронни информации за няколко взети изпита и нищо друго. Съдът обаче се хваща за това, без въобще да има формален документ.

Освен това Калпакчиев хвали килъра в претекстовете си, като се хваща като удавник за сламка за изказванието, че владеел документално и говоримо български език и неизвестно за какво взема решение, че това е белег за неговото коригиране. Пред градските магистрати, които отрязват австралиеца за предварителна независимост обаче, Полфрийман желае преводач и това е отразено в протокола от съвещанието.

А в този от съвещанието на САС даже има просторно словоизлияние на Джок, който се пробва да приказва на български, освен това много зле. За писмения български на килъра не е ясно от кое място Калпакчиев има наблюдаване. Бил помагал на други пандизчии, като им превеждал.

На съвещанието отбраната на Полфрийман размахала служебна записка от компания, записана предходната година с капитал от 2 лв., която била подготвена да наеме килъра като преводач, ако бъде пуснат.

Кухо
Калпакчиев се хваща и за друго - килърът бил записал „ съдружие, развило и разрастващо дейна активност в социална изгода “. Става въпрос за Българското затворническо съдружие.

То обаче е безусловно кухо. Не е ясно каква тъкмо активност е развивало, откакто няма протоколи за основаване, нито общи събрания. Няма и по какъв начин да има, откакто членовете и шефът са в разнообразни места за отнемане от независимост.

Друга груба операция, която прави Калпакчиев в интерес на Полфрийман, е положения от него труд.

Според затворническото досие на килъра за всички излежани 11 години австралиецът е работил тъкмо 1228 дни, с което е стопил от наказването едвам 1 година, 8 месеца и 14 дни, а това е извънредно малко. Като похлупак затворническата администрация е отразявала неведнъж, че Полфрийман не се е явявал месеци наред на работа.

Провинения
Калпакчиев и Иванова настояват още, че килърът се водел ненаказван, защото от последните му прегрешения била предходна една година. Последната издънка на касапина фактически е отпреди година.

Провиненията в действителност са три, осъществени в къс период от май до юни месец 2018 година, което автоматизирано ги прави с двугодишна отминалост. Тоест все още на съвещанието на САС наказването е към момента в действие. Става въпрос за три санкции, които австралиецът жали пред АССГ - София град.

През май и юни предходната година при инспекция надзирателите откриват на компютъра на Полфрийман в артклуба, където той е отговорник, флашка, СИМ карта и файлове с порно. За да предотврати инспекцията, Джок глътнал пластиката на СИМ картата.

Надзирателите разкрили и стикери на така наречен съдружие, които били с нецензурно наличие. За тези прегрешения Полфрийман е бил лишен от хранителни колета, бил осъден да чисти изключително, както и бил лишен от правото да посещава групови мероприятия във и отвън пандиза.

Каре:
Бащата Монов: Това е провокация

Това е провокация към българската страна. Така Христо Монов - бащата на убития Андрей, дефинира акта на Калпакчиев и Иванова. Както цяла България, по този начин и ние със брачната половинка ми бяхме шокирани от тази вест в четвъртък, тъкмо преди празника на Българската национална самостоятелност.

Калпакчиев и Иванова се подиграха с тази самостоятелност, като демонстрираха, че те, които са призвани да подсигуряват справедливостта в нашето общество, са доста подвластни от БХК, защото те одобряват неговите характерности, а не характерностите на затворническата администрация.

Затова взехме решение да апелираме този акт на съда, който те са нарекли определение, а не решение, защото последното може да бъде обжалвано, а определението - не. Ето за какво ние внесохме искане за обновяване на делото.

С тези си дейности, тези хора в действителност помилваха този нарушител. Когато той си отиде в Австралия, по какъв начин българската страна ще подсигурява, че той ще съблюдава изискванията на условното предварително освобождение. Монов заяви още, че на 26 септември се провежда протест в митинг на съдийското решение. Той уточни, че ще тръгне от площад „ България “. Този площад, апропо, се вижда от гроба на сина ми, сподели Монов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР