Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да

...
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да
Коментари Харесай

Цацаров нареди проверка за отпуснатите партийни субсидии

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да направи инспекция дали дотациите на политическите партии през предходната година са изплатени при съблюдаване на закона, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. Повод е материал в " Шоуто на Слави ", излъчен на 20 май, в който се твърди, че при заделени за задачата съвсем 32, 13 млн. лева партиите са получили от бюджета с близо 6,52 млн лева повече.
За потребностите на инспекцията на прокуратурата е била изискана информация от Министерството на финансите, Централната изборна комисия и Сметната палата. Ще се търси и съдействието на Сметната палата.
Съобразно Закона за политическите партии държавна дотация се отпуска годишно от централния бюджет на политическите партии и обединения, които са регистрирани в Централната изборна комисия за присъединяване в избори, взели участие са в последните парламентарни избори и имат определени народни представители, напомнят от прокуратурата.
Общата сума, планувана в бюджета, се разпределя съразмерно на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Сумата за един получен глас се дефинира със закона за държавния бюджет, а методът на даване на средствата за субсидиране се дефинира от министъра на финансите.
Право на дотация имат и партиите, които не са показани в Народното събрание, само че са получили не по-малко от едно на 100 от действителните гласове на последните парламентарни избори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР