Главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото за смъртта

...
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото за смъртта
Коментари Харесай

Цацаров поиска възобновяване на делото за смъртта на Чората

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска обновяване на делото за гибелта на Ангел Димитров-Чората, по което петима някогашни служители на реда бяха наказани. Цацаров е изискал от Върховния касационен съд (ВКС) и да бъде спряно осъществяването на наказванията им.

На 19 април някогашните служители на реда Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граговски и Георги Калинков дефинитивно бяха наказани на по 7 година затвор и към този момент изтърпяват наказванията си за убийството на Ангел Димитров на 10 ноември 2005 година по време на арест в Благоевград.

Във Върховния касационен съд към този момент е формирано ново наказателно дело, планувано за 14 юни по искане на петимата наказани и техните бранители, които упорстват процесът да се гледа още веднъж.

Днес Цацаров се е срещнал със съпругите на наказаните по тяхна молба и ги е уведомил, че и самият той е внесъл искане за анулация на постановеното решение и обновяване пред различен състав на Върховен касационен съд. Главният прокурор счита, че правосъдният акт е предписан при основни нарушавания на закона и процесуалните правила, а наложените санкции са очевидно несправедливи.

Ако съдът почете настояването на основния прокурор за прекъсване осъществяването на наказванията, наказаните би трябвало да бъдат освободени от пандиза до изговаряне на Върховен касационен съд по направените претенции за обновяване.

Преди да прочетат окончателната присъда, висшите съдии бяха длъжни да решат делото, защото то два пъти е било връщано на Военно-апелативния съд (ВоАпС). От друга страна са установили доста съществени дефекти в решението на военните съдии. В такива случаи, в които Върховен касационен съд е заставен да събира и ревизира доказателства, постановеният правосъден акт предстои на инспекция посредством обновяване на делото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР