Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ДАНС цялата налична в

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ДАНС цялата налична в ...

Банкови сметки, офшорки... Ще има ли нов скандал около властта?.


Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ДАНС цялата налична в агенцията информация, включително и от финансовото разузнаване, относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

Според политическия психолог проф. Антоанета Христова няма да станем свидетели на нова порция скандали по тази линия, тъй като няма подобна процедура по изискване на офшорките.

Цацаров към ДАНС: Дайте информация за офшорки, сметки...

"Медиите са зависими от фалшивите новини и разпространяването на скандалите. Няма такава процедура по изискване на офшорките на властта. Не случайно тези офшорки съществуват там някъде", подчерта тя.

Според нея не могат да се прогнозират резултати на евровота. "Ясни са ни първите три партии. Трябва да бъдем критични към социологията. Мотивацията на гласоподавателите е срината. Това е резултатът от постоянните скандали. Важно е тази информация да излиза, но не само в предизборен период", отбеляза тя в "Денят ON AIR".

По думите на политолога Любомир Милошев, искът на Цацаров към ДАНС за офшорките на властта е с цел да задоволи обществените очаквания.

"Има очакване от българското общество за действия срещу корупцията в държавата. Когато трябва да се следи за корупция – не се следи. Но когато се хвърли нещо в общественото пространство, било то истина или не, всички се втурват да гасят пожари. Съмнявам се да стигнем до офшорките на властта", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Антоанета Христова изтъкна, че ни е много трудно като народ да изградим политическа култура. "Чакаме скандалите да гръмнат, а никой не прави нещо, за да има превенция. Държавата ни има нужда от устойчива система на политическо развитие – трябва да има по-малко партии. Трябва постоянно присъствие", категорична бе тя.
По публикацията работи: Красимир Ангелов

Източник: dnes.bg