Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че иска ред в затворите.

...
Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че иска ред в затворите.
Коментари Харесай

Цацаров призова за въвеждане на ред в затворите

Главният прокурор Сотир Цацаров разгласи, че желае ред в пандизите. Според него това ще стане със законови изменения и смяна на режима за осъществяване на наказванията би трябвало да се реализира. Той счита, че по този начин ще се лимитират бягствата.

По думите му ред значи да има повече суровост при прекосяването на един пандизчия от по-тежък на по-лек режим.  " Това би трябвало да става единствено при положително държание и действителни доказателства, че има данни за превъзпитание ", изясни основният прокурор. Според него би трябвало да се ограничат на опциите за работа на външни обекти на пандизчиите.

" Самостоятелна работа, работа във компании, на външни обекти, без значение какъв брой е присъдата на пандизчиите и какъв е остатъкът- е неприемливо. В момента системата ни го разрешава отвред. Лишените от независимост абсолютно би трябвало да имат право на труд. Съзнателният труд би трябвало да води до облекчения, в тази ситуация в размера на наказването. Трябва да има работа, само че както е в естествените страни със затворнически режим. Под защита, със съответни облекла или отличителни знаци, които демонстрират, че лицето е лишено от независимост. Това единствено по себе си ще затрудни отклоненията “, сподели още той.

Цацаров обаче разгласи, че всички тези промени не са промяна, а ред.

Главния прокурор съобщи, че следващото бягство от затвор дава неприятен знак.  " Всяко бягство е отклоняване, всяко отклоняване е бягство. Проблемът не е в терминологията ", изясни той.

Той сподели още, че няма значение дали някой от министерството ще подаде оставка, тъй като даже това да се случи законите ще останат същите. Цацаров изясни, че точно зле написаните закони разрешават или даже " приканят " лишените от независимост да бягат от пандизите.

, даже въвеждането на характерно облекло и знаци на лишените от независимост. В противоположен случай случаите на бягства ще се повтарят. Това е ред, а не промяна ", разяснява основният прокурор в Народното събрание във връзка следващото бягство на пандизчия. Вчера стана известно, че наказаният на 13 години за обир и обезчестяване Борис Ангелов Иванов е напуснал мястото, където е работил към затворническото общежитие в Ловеч. Оттогава той е в неопределеност.

По думите на Цацаров няма прогрес в издирването му. Според него следващото бягство е " неприятен знак ", за което би трябвало да бъде поета отговорност от някой от пандиза. Цацаров не счита, че в управлението на Министерството на правораздаването би трябвало да има оставки, тъй като това няма да докара до нужния ред. А той можел да бъде реализиран не посредством промяна, а със законодателни промени, които може да са подготвени в границите на месец.

" Ако ще вършим следващата промяна, тя ще премине в проекти, полемики и пътни карти. Достатъчно допустимо е с рационални дейности в границите на не повече от месец да се изготвят промени в закона за осъществяване на наказванията и правилника за неговото приложение. Достатъчно е тези промени да бъдат подложени на рационална полемика, тъй като обществото би трябвало да каже дали е готово да одобри ред в местата за отнемане от независимост. Защото сега и незадоволителното финансиране води до условия в местата за лишаването от независимост, при които лишените от свободата не са обезпечени с предмети от витална нужда. Част от тези средства се получават извън. Част от хората извън разполагат с по-добри материални благоприятни условия. Това ражда във всеки затвор една затворническа аристокрация, която мълчешком дефинира редът в него ", съобщи още основният прокурор.

Според Цацаров има и втора страна на казуса, която касае ситуацията в местата за отнемане от независимост, както и неприятните условия, при които работят надзирателите, както и неналичието на непрекъснато управление в Главната дирекция " Изпълнение на наказванията ". Главният прокурор счита, че нерешените проблеми в бранша ще са фактор бягствата да се повтарят " още и още ".

би трябвало да отговорим на един въпрос - дали е в положение страната да постави ред в местата за отнемане от независимост

Според основния прокурор няма значение дали някой от министерството ще подаде оставка, тъй като даже това да се случи законите ще останат същите. Цацаров изясни, че точно зле написаните закони разрешават или даже " приканят " лишените от независимост да бягат от пандизите.

" Другата страна е общата. Не е загадка за никого, че близо година и половина Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " няма непрекъснато управление. Това при всички случаи се отразява на работата ", сподели още основният прокурор
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР