Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник и кандидат да

...
Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник и кандидат да
Коментари Харесай

Супертайно посещение на Цацаров и Гешев в САЩ, причините засекретени

Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместител и претендент да го наследи Иван Гешев са на скрито посещаване в Съединени американски щати. Заминали са преди няколко дни с полет през Германия. Заедно с тях е и ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев. Това научи Фрог нюз от дипломатически източници, поискали анонимност.
Информацията бе доказана от три самостоятелни източника. В основна прокуратура знаят единствено, че Цацаров и Гешев ще отсъстват до петък, 17 октомври, тъй като са „ на открито “, само че не знаят къде.

Посещението е обгърнато в тайнственост. За седем години, откогато е основен прокурор, Цацаров нито един път не е канен в Съединени американски щати. Дори се приказва, че е в така наречен „ черен “ лист на US-посолството в София и има възбрана да пътува оттатък океана. Дали е по този начин, няма доказателства, само че е реалност, че през целия мандат той посети два пъти Турция (в разгара на свадите с контрабандните цигари на „ Булгартабак “, в който бе забъркано името на Делян Пеевски), гостува на приятеля си Юрий Чайка в Москва, посети Азербайджан, Казахстан, Румъния, Дубай посети, където е изнесената централа на Пеевски, само че нито един път Съединените щати. А поддръжката на Съединени американски щати за прокуратурата би била изключително значима. Вместо това сме очевидци на годишните отчети на Държавния департамент, където в раздела за България най-острите рецензии са против правораздаването и отводът на институциите да се борят с корупцията, което е очевидна рецензия към държавното обвиняване.

Много необичайно е пазенето на загадка за това посещаване. Когато Гешев бе в Съединени американски щати през март 2019 година той направи великодушни изказвания пред медиите. Изреди какви диалози са водени с него там, като наблягаше, че ставало дума на-вече за битка с тероризма, по какъв начин сме щели да прилагаме американски модел в тази посока и прочие Истината е, че пo врeмe нa cрeщaтa му cъc зaмecтник-дирeктoрa нa ФБР Дeйвид Бoудич във Вaшингтoн му e билo oбяcнeнo, чe e крaйнo врeмe дa ce прeдприeмaт рeшитeлни дeйcтвия cрeщу кoрупциятa и прaнeтo нa пари в Бългaрия. Бил нaзoвaн и кoнкрeтeн пoлитик-oлигaрх, кoйтo дo мoмeнтa e недостижим за всички институции.

Защо тогава е защитавано в загадка това посещаване, вместо да се бие барабана и да се надуват фанфарите, каквато процедура бе въведена от Цацаров от времето на Костинбродската спекулация, банкрута на КТБ и бе надградена от Гешев, който ежедневно е медиен воин в репортажи и изказвания по какъв начин бори неприятните. Постоянно се хвали и с поддръжката, която получава от трудови колективи, сътрудници, служители на реда, учени и прочие Една поддръжка от Вашингтон би била черешката на тортата, в навечерието на избора му за основен прокурор, само че вместо това – безмълвие.

Няма известие и в формалния уебсайт на американското посолство в София, което също е необичайно – нормално от задачата са доста правилни и означават всички вести, отнасящи се до връзките Съединени американски щати – България.

Информация за визитата няма и в Министерството на правораздаването на Съединени американски щати. Ако визитата е публична известие щеше да има сигурно, тъй като министърът е и основен прокурор, разясниха за Фрог нюз адвокати, осведомени с разпоредбите и протокола в щатите. Според тях е доста евентуално Цацаров, Гешев и Георгиев да са поканени на всекидневен диалог по деликатни тематики като прането на пари, нарушаванията на човешките права и други дейности, предмет на дело в Нюйоркския съд и следствие на ФБР по закона РИКО, в които проблеми се замесват имената на български политик, банкери и институции.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР