Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка в БАБХ във

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка в БАБХ във
Коментари Харесай

Прокуратурата влиза в БАБХ

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил инспекция в БАБХ по отношение на журналистическото следствие " Война на трупове " на Генка Шикерова. Специализираната прокуратура неотложно да извърши инспекция за възможни длъжностни закононарушения и подписване на неизгодни контракти от страна на Агенцията по сигурност на храните, гласи нареждането на Цацаров. Става въпрос за публични поръчки за неутрализиране на скотски боклуци, оповестена от БАБХ през 2017 година. В хода на инспекцията прокуратурата ще изиска от управлението на организацията всички документи, свързани с процедурата.
Според информация в медиите, БАБХ е платира над 30 млн. лв. за така наречен мобилни инсинератори, които обаче в този момент не обслужват дейностите, свързани с чумата по свинете.
Парите минават през организацията и отиват единствено в две компании, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса. Фирмите работят с мобилни инсинератори, чиито потенциал е в пъти по-нисък от този на екарисажите да вземем за пример. Антикорупционният фонд оповестява, че има редица обстоятелства, които са притеснители и изискват инспекция от страна на виновните органи.
Обществената поръчка на БАБХ за социална поръчка за неутрализиране на скотски боклуци за три години е оповестена в края на 2017 година
Тогава Агенцията минава към така наречен непосредствено договоряне. От БАБХ канят единствено две от компаниите с мобилни съоръжения, с които да подписа контракти за неутрализиране на трупове - " Син кръст 2016 " и " Еко БГ СЖП ". Собственици на " Син кръст 2016 " са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал прочут около рецесията с боклука на столицата, когато той е шеф на фирма-концесионер. Съдружници в " Еко БГ СЖП " са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.
Прокуратурата ще ревизира документи за всички заплащания, осъществени от възложителя по договорите и анексите, на изпълнителите, както и за осъществените от тях действия, за които са направени заплащанията, за определяне на действително модифицирани и заплатени количества скотски боклуци.
Проверява се и информация за положението на наличните екарисажи на територията на страната, както и за аргументите за неползването им за заличаване на скотски трупове изключително в актуалната усложнена конюнктура.
Прокуратурата ще изиска също всички заповеди и инструкции на БАБХ за заличаване на труповете на умъртвените животни по отношение на чумата по свинете. Целта е да се открият аргументите, заради които тези трупове се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по различен метод, както и за преценка на възможната заплаха за здравето на популацията от такива дейности.
Пресцентърът на Прокуратурата ще дава навреме информация за резултатите от инспекцията и за последващите дейности на прокуратурата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР