Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал падането на имунитетите на

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал падането на имунитетите на
Коментари Харесай

Цацаров поиска имунитета на шестима депутати - сред тях са Елена Йончева и Марешки

Главният прокурор Сотир Цацаров е изискал рухването на имунитетите на шестима народни представители. Исканията са свързани със започване на наказателно произвеждане.

Сред народните представители са депутатите от Българска социалистическа партия Елена Йончева и Георги Михайлов. Цацаров е изискал имунитетите и на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от " Воля " и също на Борис Кърчев от ГЕРБ.

Социалистът Георги Михайлов е разследван за умишлена занемареност и подписване на неизгодни контракти.

В Софийска градска прокуратура са постъпили материали от осъществена инспекция от отдел „ Икономическа полиция “ на Столична дирекция на вътрешните работи, с предложение за формиране на досъдебно произвеждане. От тях, както и от приложените контракти за доставка на лекарства и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 година отговорностите на Специализирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести - София /СБАЛХЗ ЕАД/ към всички снабдители са в общ размер на 24 359 808 лева В хода на инспекцията от чиновниците на Столична дирекция на вътрешните работи е открито, че за интервала 07.05.2015 година – 19.04.2017 година шеф на болничното заведение и шеф на комерсиалното сдружение е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово положение на лечебното заведение.

Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов са упрекнати в изнудване. По предявено предно искане на основния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си единодушие за снемане на имунитет, съгласно член 70 алинея 2 от Конституцията.

Понастоящем делото е признато по подготвеност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице учредения за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за закононарушение по член 321 алинея 6 Наказателен кодекс /сговаряне на осъществяване на закононарушения, посредством които се цели да се набави имотна облага/. Даденото към този момент единодушие от народните представители не включва и обвиняването за това закононарушение. Според тълкуването в Решение № 10 от 27.07.1992 година по к. д. № 13/92 година на Конституционния съд на Република България е належащо наново сезиране на Народното събрание.

Обвиненията касаят активност на Веселин Марешки като съучастник и шеф на „ Фармнет “ ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като районни мениджъри, обвързвана с отправени закани за увреждане на имуществото към притежатели на аптеки, за те да бъдат принудени да поемат имуществени отговорности – да закупуват медикаменти и лекарствени средства единствено от „ Фармнет “ ООД, при неизгодни за тях условия /по-високи цени по отношение на другите доставчици/.

Борис Кърчев, национален представител от ГЕРБ е разследван за неплащане на налози. В резултат на подадени сигнали от жител и Неправителствени организации е почнала инспекция, която е открила задоволително данни за осъществено от Борис Кърчев данъчно закононарушение - по тази причина че през месеците юни – юли 2015 година в гр. Стара Загора, като ръководещ „ Би Би Си Кейбъл “ ООД избегнал заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери – 320 000 лв. Данък добавена стойност, като удостоверил лъжа в подадена Справка - декларация по ЗДДС и употребявал документи с погрешно наличие – отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен заем.

В хода на инспекциите е открито потреблението на сходна процедура за отбягване, определяне и заплащане на данъчни отговорности в изключително огромни размери и от „ КТВ “ ООД. Управляващ съучастник в сдружението от основаването му на 24.03.2005 година до 24.08.2016 година е бил Борис Кърчев.

Елена Йончева е разследвана за пране на пари в изключително огромни размери. Проверката е почнала след сигнал на Делян Добрев от ГЕРБ, след което в Специализираната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за осъществени финансови интервенции с парични средства, присвоени от фалиралата КТБ и са прикривани посредством офшорна компания – „ Далий Трейдинг Лимитид “. Са средствата " се знае или допуска ", че са добити посредством закононарушение, считат от прокуратурата.

В хода на следствието е открито, че на 17.04.2012 година, на съображение член 113 от Търговския закон, едноличният притежател на капитала на „ Авторска телевизия “ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея комерсиално сдружение да учреди взаимно с офшорна компания „ Далий Трейдинг Лимитид “ /дружество, записано на 09.02.2011 година, според настоящите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ юридическо лице с правно организационна форма – сдружение с лимитирана отговорност и с название „ Офроуд “ ООД. На 20.04.2012 година, представляващите „ Далий Трейдинг Лимитид “ също са взели решение за основаване на това взаимно сдружение с „ Авторска телевизия “ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски сдружения е посочен размера на капитала на новосформираното „ Офроуд “ ООД – 10 000 лв., разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лв.. Всеки от учредителите /„ Авторска телевизия “ ЕООД и „ Далий Трейдинг Лимитид “/, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла /по 50 %/, с обща номинална стойност в размер на по 5000 лв.. Вноските в капитала са разпределени, както следва:

- съдружникът „ Авторска телевизия “ ЕООД, против записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лв..;

- съдружникът „ Далий Трейдинг Лимитид “, против записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лв., от които 310 000 лв. /разликата сред общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд „ Резервен “ на „ Офроуд “ ООД. „ Далий Трейдинг Лимитид “ се е задължило след основаване на „ Офроуд “ ООД в Търговския указател на Република България да направи и спомагателна парична вноска в „ Офроуд “ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равноценност в период от 1 година, при годишна рента 5 %.

Учредителното заседание е извършено на 23.04.2012 година, като за шеф и представляващ на новоучреденото комерсиално сдружение „ Офроуд “ ООД е определена Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „ КТБ “ АД Рамков контракт за платежни услуги за Юридическо лице и Едноличен търговец. Определена е като само лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „ Офроуд “ ООД. На 20.06.2012 година и 22.06.2012 година по разплащателната сметка на „ Офроуд “ ООД са постъпили контрактуваните суми, в това число и валутен превод в евро от „ Далий Трейдинг Лимитид “. Предстоят голям брой дейности по следствието, свързани с определяне на метода на предписание с тези средства, както и съблюдаване на наредбите на данъчното законодателство.

Исканията на основния прокурор касаят позволение за възбуждане на наказателно произвеждане против всеки от народните представители и осъществяване на дейности по следствието, засягащи правата им, както и привличане като обвинен, при съществуване на предпоставките за това, съгласно Наказателно-процесуален кодекс. Съобразно член 31 алинея 3 от Конституцията, обвиненият се счита за почтен до определяне на противното с влезнала в действие присъда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР