Главният прокурор коментира липсата на законови промени във връзка с

...
Главният прокурор коментира липсата на законови промени във връзка с
Коментари Харесай

Гешев: Депутатите нямат аргументи, ще отида сам в парламента

Главният прокурор разяснява неналичието на законови промени по отношение на " войната по пътищата ". Това се случи на срещата на Иван Гешев с представители на локалната власт и жители от Велико Търново и района по покана на кмета на града Даниел Панов.

В срещата участваха  още – Сийка Милева, представител на основния прокурор, Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново, окръжният и районният прокурор - Христо Христов и Тихомир Шабов, както и Димитър Машов, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново.

„ Най-добре проблемите на жителите познава локалната власт и за да има ефективност в битката с престъпността, трябва да има по-активен разговор с тях. Масовата продажба и приложимост на дрога, злополуките по улиците, проведената престъпност, която се връща, лично мен ме тормози. И би трябвало да тормози всеки “, тези акценти открои той.

„ Ние разбираме и се стараем да разберем проблемите на жителите и където можем да ги решим. Ние не сме страната, само че сме част от държавата и разполагаме с избрани пълномощия по Конституция и можем да създадем доста “, сподели той във връзка самодейността, зародила след срещата сред управлението на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) на 11.11.2022 година, за основаването на работна група, която на експертно равнище да предлага решения, свързани с противодействието на престъпността по места.

В началото на срещата основният прокурор изрази съболезнованията си към родителите и околните на 14-годишното момче от казанлъшкото с. Бузовград, което в края на предходната седмица стана жертва на следващия тежък пътен случай, породен от използвал алкохол и наркотични субстанции водач. „ Поредното дете – на 14 години, почина поради случай на пътя. Прокуратурата ще направи всичко допустимо, макар чувството за разпад на държавността, да има правдивост “, съобщи Гешев.

 „ Ако ние не променим мисленето си, ще продължим да живеем по същия метод. И внуците ни ще живеят по същия метод “, подчерта главният прокурор.

„ Някой би трябвало да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата. Проблемът в България е, че страната гони нарушителя, нарушителя, а не противоположното ", разяснява основният прокурор. 

„ Нали желаят правосъдна промяна, дай да кажем какви са проблемите, какви са им концепциите, дано жителите чуят. Ама ги е боязън, тъй като нямат причини “, уточни още Гешев.

Във връзка с отхвърли на част от парламентарните групи да се срещнат с управлението на прокуратурата, главният прокурор разяснява, че си мисли, че ги е боязън.

В рамките на срещата Гешев отговори и на редица въпроси, свързани с пълномощията на прокуратурата по надзор на законосъобразността на актовете на общинските препоръки, както и за последствията от закриването на органите на профилираното правораздаване. 

„ От закриването на Специализираната прокуратура и съд пострада страната. Това бе демонстративен разстрел на едни работещи институции “, подчерта Гешев и даде съответен образец, съгласно който от началото на годината в страната са разкрити едвам 2-3 групи, занимаващи се с разпространяване на опиати, до момента в който по време на дейната работа на спецпрокуратурата, разкриваемостта е била по 3-4 групи на месец. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР