Главният прокурор изпрати писма до служебния вицепремиер по обществения ред

...
Главният прокурор изпрати писма до служебния вицепремиер по обществения ред
Коментари Харесай

Гешев изиска информация от Демерджиев и Шишков за установени нередности при изграждането и ремонта на пътища

Главният прокурор изпрати писма до служебния вицепремиер по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до служебния министър на районното развиване и благоустройството проектант Иван Шишков, с които изиска цялата налична информация по отношение на открити нередности при построяването и поддържането на пътища в страната.

Информацията е поискана по отношение на изказвания в медиите за осъществени нередности при строителството и ремонта на автомагистрали и сектори от републиканската пътна мрежа, в това число Северната скоростна дъга и автомагистрала „ Хемус “.

Наличната в Министерство на вътрешните работи и в Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) информация следва да бъде предоставена в най-кратък период. „ Тя е от основна значимост и е определяща, с цел да може Прокуратурата на Република България да реализира пълномощията си за осъществяване на инспекции по реда на член 145 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), за формиране на досъдебни производства и осъществяване на ефикасни следствия по реда на Наказателно-процесуален кодекс “, се  посочва в писмата.

Разкриването на закононарушения е от компетентността на Министерство на вътрешните работи. То от своя страна следва да уведоми навреме способените прокуратури като даде събраните данни или доказателства и с оглед открития в Закона за Министерство на вътрешните работи принцип на взаимоотношение.

В случай че при разбора на събраната информация се открият данни за незаконосъобразни административни актове, Върховната административна прокуратура ще предприеме дейности в осъществяване на компетентността си по Конституция и Закон за съдебната власт.

При определяне на задоволително данни за осъществени закононарушения, материалите ще бъдат изпратени на способените прокуратури с оглед преценка за осъществяване на наказателна отговорност.

Предвид високата значителност на информацията за положението на пътищата и в отбрана на обществения интерес Прокуратурата на Република България ще уведоми навреме обществеността за подхванатите дейности.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР