Главният прокурор изпрати искане до 47-ото Народно събрание за тълкуване

...
Главният прокурор изпрати искане до 47-ото Народно събрание за тълкуване
Коментари Харесай

Гешев поиска тълкуване от НС на разпоредбите, с които се закрива спецправосъдието


Главният прокурор изпрати искане до 47-ото Народно заседание за пояснение на разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗИДЗСВ), свързани със закриването на профилираните съдилища и прокуратури. Необходимостта от тълкуването се поражда от недостатъчност и неизясненост на част от нормите, гласувани от Народното събрание и обнародвани в Държавен вестник, бр. 32 от 2022 година, заради което се постанова народните представители да изяснят смисъла на признатите законови разпореждания, оповестиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Искането е за пояснение на осем параграфа от Преходните и заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт,  който влиза в действие от 27.07.2022 година От тази дата Специализираният углавен съд, Апелативният профилиран углавен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура няма да съществуват, а магистратите в тях ще са преназначени в други съдилища и прокуратури. В закритите структури на профилираното правораздаване няма да има нито правосъдна администрация, нито функциониращи деловодни системи или регистратури за класифицирана информация. В същото време нормите - от параграф 48 до параграф 55 в това число, основават редица отговорности за магистратите, административните ръководители и правосъдните чиновници след закриването на профилираните структури. Предвижда се, да вземем за пример, неприключилите досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура да се изпратят на съответните прокуратури по подготвеност в 7-дневен период от влизане на закона в действие. Наказателните каузи пред Специализирания съд, по които не е извършено разпоредително съвещание, да се изпратят по подсъдност на съответните съдилища, а неприключилите производства пред Апелативния профилиран съд, по които не е имало разпоредително съвещание – на съответните апелативни съдилища. Делата, по които е извършено разпоредително съвещание, стават подсъдни надлежно на Софийски градски съд и САС, а мандатът на правосъдните заседатели в Специализирания съд се приключва.

Главният прокурор показва, че с тези разпореждания на процедура по-нататъшното развиване на неприключените в профилираните органи досъдебни и правосъдни производства ще бъде блокирано. Ще е невероятно изпращането по подготвеност както на делата, по този начин и на Европейски заповеди за следствие и молбите за правна помощ, което директно ще се отрази на следствия, провеждани в други страни. Производствата по взимане и изменение на най-тежката мярка за неотклонение, за възбрана или позволение за овакантяване на страната и други, ще бъдат изправени пред голям брой процесуални проблеми и това ще рефлектира директно върху правата на жителите.  

Няма да е допустимо осъществяването на всички планувани в Закона за специфичните разследващи средства (ЗСРС) дейности, тъй че да се запазят и употребяват доказателства. В момента единствено в Специализираната прокуратура има над 500 преписки и над 800 неприключени каузи с размер над 3000 тома, без в тях да се включват съпътстващите ги материални доказателства и прилаганите СРС. В Специализирания съд делата са над 4000. От тях към 100 НОХД са с 3 и повече подсъдими, а някои са с над 15 подсъдими, написа в настояването на основния прокурор.

В тази връзка предлага на Народното събрание да даде пояснение на въпроса по какъв начин отговорностите по § 48 - 55 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт следва да се изпълнят от магистратите и административните ръководители в профилираните органи на правосъдната власт в случай, че от 27.07.2022 година профилираните прокуратури и съдилища се закриват, а магистратите към този момент няма да имат качеството на прокурори и съдии в тях. 

 









Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР