Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд (КС) да

...
Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд (КС) да
Коментари Харесай

Иван Гешев оспорва пред КС орязването на бюджета

Главният прокурор Иван Гешев изиска от Конституционния съд (КС) да разгласи за противоконституционно орязването на бюджета на прокуратурата с 20 млн. лв..

От държавното обвиняване оповестиха, че Гешев е изпратил искане до Конституционен съд за определяне на противоконституционност на член 2, алинея 2 от Закона за държавния бюджет за 2022 година, с който са избрани бюджетите на органите на правосъдната власт. В него за прокуратурата са отделени близо 333 млн. лв., което е с 20 млн. лв. по-малко от в началото плануваните средства за настоящи разноски за държавното обвиняване.

Според основния прокурор това е в несъгласие с член 117, алинея 3 от Конституциията, който споделя, че правосъдната власт има независим бюджет.

„ Значителното понижаване на средствата в бюджета на Прокуратура на Република България и като цяло – в бюджета на правосъдната власт, неизбежно ще засегне ефикасното практикуване на нейните функционалности. Недопустимо е по този метод индиректно да се цели влияние по отношение на независимостта на органи на правосъдната власт и реализиране от страна на законодателната власт на цели, разнообразни от конституциоинно откритите, с неразбираеми претекстове за промени и преструктуриране “, аргументира се основният прокурор.

Той предизвести още предходната седмица, че ще сезира Конституционен съд, като разясни, че намаляването на парите на прокуратурата ще затрудни и оказването на помощ на бягащите от войната в Украйна фамилии на магистрати и правосъдни чиновници.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР