Главният прокурор Иван Гешев, както и заместниците му имат доживотен

...
Главният прокурор Иван Гешев, както и заместниците му имат доживотен
Коментари Харесай

Имунитетът спасява Гешев от делото на Баневи срещу него

Главният прокурор Иван Гешев, както и заместниците му имат пожизнен имунитет за всичко, което кажат в качеството си на прокурори. Така в резюме могат да се обобщят претекстовете, с които арбитър Даниела Христова от Софийския градски градски съд приключва делото за 60 000 лева обезщетение, заведено против управлението на държавното обвиняване от Николай и Евгения Баневи. Това оповестяват от " Сега ".

Семейството заведе дело за морални вреди и против Гешев и петимата му заместници поради тяхното писмо до 67 европейски институции, в което наред, че се оплакват от напън, те се хвалят и с неприключили каузи, измежду които и това против Баневи. Това е надменно корист с права и нарушаване на презумпцията за невиновност, считат Баневи.

Според Баневи подтекстът, в който са сложени е позорящ. Те сочат изразите " олигарси " и " считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи ". Според тях и като ги назовават " виновни " за закононарушения, това се равнява на отговорни, т.е. наказани с финален правосъден акт, какъвто против тях няма. И това нарушава презумпцията, че са почтени.

" Подписването на изказвания, изходящи от административни ръководители на органи на правосъдна власт са служебни дейности без значение, че имат писмена форма ", изяснява съдията. И добавя, че подписването на въпросното писмо до европейските институции е било в кръга на професионалната подготвеност на Гешев, Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов. Официалните кореспонденции на тези лица, в това им качество, съставляват служебно деяние за което Конституцията категорично и императивно ги освобождава от гражданска отговорност, добавя съдът.

" Няма спор в правната доктрина, че функционалния имунитет е до живот. Отговорността за противоправни дейности и противоправни актове на магистрати може тежи единствено върху страната ", показва още арбитър Христова и добавя, че претенциите за непозволено увреждане в такива случаи би трябвало да се насочат към страната.

Освен че делото им е прекъснато, Баневи са и наказани да платят 14 031 лева разходи на юриста на прокурорите - Александър Машев. Той е брачен партньор на зам.-главната прокурорка Даниела Машева и е оказал на шестимата обвинители безвъзмездна адвокатска помощ, се вижда от правосъдното определение. Съдът пресмята дължимото по наредбата за минималните адвокатски възнаграждения. Тъй като искът е за 60 000 лева, минималният хонорар е 2338.50 лева Макар и искът да е за солидарно заплащане от шестимата на тези 60 000 лева, за всеки от тях е присъден минималният хонорар, т.е. общо 14 031 лева Това повелява наредбата за адвокатските възнаграждения, разясниха съдии пред " Сега ".

Има ли отвод от правораздаване?

Адвокат Михаил Екимджиев, който съставлява Баневи по проблема, към този момент е обжалвал прекратяването. Той оспорва определението на Софийски градски съд и твърди, че е погрешно, тъй като страда от тежки и неотстраними логичен, правни и етични пороци. В жалбата се сочи, че арбитър Христова е командирована в градския съд от Окръжния съд във Варна, само че по делото няма данни по какъв начин е избрана като арбитър по делото на Баневи.

Според жалбата решаващите заключения на Софийски градски съд не са основани на правни правила, нито на правосъдна процедура, а претекстовете на съдията са сбити и декларативни. Защитата на Баневи твърди още, че определението на градския съд е отвод от правораздаване. Защото към наказателноправната неотговорност и недостижимост на основния прокурор, открита и от Европейския съд по правата на индивида през 2009 година по делото " Колеви против България ", съдът е добавил и освобождение от гражданска отговорност за вреди. " Чрез този парламентарен разгром основният прокурор на Република България, която, съгласно член 4 от Конституцията е правова страна, е приравнен на монарх от Ранното средновековие от вероятността на юридическата му цялост и неотговорност за закононарушения и за непозволено увреждане ", се споделя в жалбата.

ДРУГ ОПИТ

Междувременно юрист Минчо Спасов също е завел гражданско дело против Гешев и заместниците му поради писмото им до институциите, научи " Сега ". " По сигнал, подаден в края на месец юли 2021 година от някогашния народен представител Минчо Спасов (понастоящем адвокат) с изказвания за неистина на дипломата за висше юридическо обучение на основния прокурор Иван Гешев е била формирана инспекция в Главна дирекция национална полиция (ГДНП). Самият Спасов беше арестуван на 21.07.2020 година за това че прекъсна електрозахранването на метрото в София и му бе повдигнато обвиняване за безчинство, за което му бе наложено административно наказване " санкция ", се споделя в писмото на прокурорите по адрес на Спасов.

Цялостният отрицателен подтекст, в който е сложено името на Минчо Спасов и използваните в цитирания откъс от писмото изрази са погрешни, позорящи и увреждащи
както обществената известност на ищеца, по този начин и персоналната му чест и достолепие, се споделя в исковата молба на Спасов, видя " Сега ". В нея се изяснява още, че сигналът на Спасов, обвързван с дипломата на Гешев, не е против основния прокурор, а против лица от академията на Министерство на вътрешните работи, които са я издали. Спасов написа още, че не е санкциониран, а оневинен по делото за тока в метрото, представено от Гешев и хората му.

Искът на Спасов е за 20 000 лева и по тази причина делото му е в Софийския областен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР