Главният прокурор Иван Гешев е уведомил външната министърка Теодора Генчовска,

...
Главният прокурор Иван Гешев е уведомил външната министърка Теодора Генчовска,
Коментари Харесай

Прокуратурата уличи в шпионаж руски дипломат и наш генерал от резерва

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил външната министърка Теодора Генчовска, че Специализираната прокуратура и ДАНС са разкрили съветски разузнавач с дипломатически статут в България,  от държавното обвиняване в сряда.

По случая е формирано следствие за шпионаж, по което са събрани доказателства за " нерегламентирана разследваща активност, несъвместима с дипломатическите връзки ”.

В рамките на следствието в шпионаж е бил махленски и българин, за който прокуратурата прецизира само, че е " военачалник от запаса, взел участие в задачи отвън България, работил в Министерство на защитата, разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейски Съюз и НАТО ”.

От известието излиза наяве още, че съветският посланик е употребил длъжността си на консултант в съветското посолство за прикритие на шпионската си активност. Разследващите са засекли " тайни срещи, портативни карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за шифроване на връзката ” сред двамата.

От прокуратурата напомнят, че тази активност на руснака " е в несъгласие и с Виенската спогодба за дипломатическите връзки ” и по тази причина Гешев е уведомил Генчовска, която може да предприеме дейности за изгонването му.

Това е следващ сходен случай, в който през последните няколко години държавното обвиняване оповестява, че е разкрило шпионска активност на съветски дипломати в България. София към този момент изгони поради такива доказателства няколко представители на съветската дипломатическа задача.

През ноември предходната година пък Софийската военно-окръжна прокуратура внесе във Военния съд обвинителен акт против шпионска група, която Гешев беше сравнил с именитата " Петорка от Кеймбридж ”. "

Като така наречен " резидент ", който провежда и управлява хипотетичната шпионска група, беше посочен о.р.полк. Иван Илиев, който до 2016 година е заемал управителен пост в Служба " Военно разузнаване " към министъра на защитата.

Според проверяващите ролята на медиатор при предаването на информация и пари сред него и неназован чиновник на съветското посолство в София е била поета от брачната половинка на " резидента " – Галина Илиева. За нея стана известно само, че има съветско и българско поданство и " се употребява с доверието на съветски дипломати ".

Като участник в групата беше посочен и към този момент някогашният шеф на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, също някогашен чиновник на военното разузнаване.

Останалите трима обвинени бяха настоящи чиновници на Министерството на защитата (МО). От тях обаче стана известно единствено името на зам.-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петков.

 

 
   
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР