Главният мюфтия се преклони пред паметта на патриарх Неофит.Негово Светейшество

...
Главният мюфтия се преклони пред паметта на патриарх Неофит.Негово Светейшество
Коментари Харесай

Главният мюфтия Мустафа Хаджи за патриарх Неофит: Всички скърбим, благороден човек

Главният мюфтия се преклони пред паметта на патриарх Неофит.

Негово Светейшество патриарх Неофит напусна този свят и това е загуба освен за християните, само че и за целия български народ. Той ръководеше Българската православна черква с мъдрост и аз съм уверен, че той сложи едни основи, след които тази мъдрост ще продължи да съществува и ще съпътства целия български народ, тъй като, когато един човек направи нещо положително, даже и той да си отиде, това положително остава след него. Това сподели пред публицисти основният мюфтия Мустафа Хаджи, който пристигна да се поклони пред тленните остатъци на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Ние всички скърбим за патриарх Неофит, няма по какъв начин един подобен доблестен човек, когато ни напусне, да не обръщаме внимание на това. Вярващите сме уверени, че гибелта не е края. Смъртта е една граница, когато човек я премине, минава в друго измерение и ние се надяваме тези негови добрини да бъдат запомнени от целия български народ, сподели Мустафа Хаджи.

Ковчегът с тялото на патриарх Неофит е подложен в центъра на патриаршеската катедрала, а към него има бели цветя. Пред ковчега е комплициран портрет на Негово Светейшество.

И в този момент, доста са вярващите, които чакат пред патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и вътре в нея, с цел да се поклонят и да отдадат респект пред българския патриарх Неофит.

По решение на Светия синод през днешния ден тленните остатъци на Светейшия патриарх са изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “. Утре 16 март, събота, от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело. С литийно шествие тленните остатъци на блаженопочиналия патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ до митрополитската катедрала " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена.

" На 13 март 2024 година след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в 22:22 часа, в резултат на многоорганна непълнота, се престави в Господа Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна черква, който е заслужен последовател на делото на своите именити прародители в най-новата ни църковна история - блаженопочившия български патриарх Максим, негов нравствен ментор, и приснопаметния български патриарх Кирил ", се посочваше в формалното известие на Българската православна черква - Българска патриаршия за кончината на патриарх Неофит, публикувано в сряда късно вечерта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР