Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай заяви, че опасенията,

...
Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай заяви, че опасенията,
Коментари Харесай

Сундар Пичай не може да спи заради мисълта колко вреден може да бъде AI

Главният изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай съобщи, че опасенията, свързани с изкуствения разсъдък го държат безсънен през нощта и че технологията може да бъде „ доста нездравословна “, в случай че бъде внедрена неправилно.   „ Изкуственият разсъдък може да бъде доста нездравословен, в случай че се внедри неправилно и към момента нямаме всички отговори – а технологията се развива бързо. Това ли ме държи безсънен през нощта? Абсолютно “, сподели Пичай в изявление за CBS.   Миналия месец стотици специалисти по изкуствен интелект, откриватели и бизнесмени – в това число притежателят на Twitter Илон Мъск – подписаха писмо, призоваващо за пауза в създаването на AI за най-малко шест месеца на фона на опасенията, че развиването на технологията може да излезе отвън надзор.

Запитан дали могат да бъдат нужни регулации, сходни на тези за контролиране на потреблението на нуклеарни оръжия, Пичай сподели: „ Ще имаме потребност от това “. Той предизвести, че конкуренцията за реализиране на прогрес в технологията може да докара до занемаряване на страховете, свързани с сигурността.   Компанията-майка на Гугъл, Alphabet, има основаната в Обединеното кралство компания за изкуствен интелект DeepMind, която пусна чатбота Bard в отговор на ChatGPT, създаден от OpenAI.   AI технологията зад ChatGPT и Bard, известна като огромен езиков модел, е подготвена върху голямо количество данни, взети от интернет, и е в положение да създава правдоподобни отговори на подкани от консуматори в разнообразни формати. Еквивалентът за генериране на изображения в системи като Dall-E и Midjourney също провокира паники, създавайки реалистични изображения като това на папата, носещ пухено яке.

Пичай сподели още, че AI може да аргументи щета посредством способността си да създава дезинформация.    Той не пропусна да спомене, че версията на AI технологията на неговата компания е безвредна, добавяйки, че Gooogle задържа по-напредналите версии на Bard за тестване.   Коментарите на Пичай идват откакто New York Times заяви в неделя, че Гугъл построява нова търсачка, основана на изкуствен интелект, в отговор на конкурентната услуга на Microsoft - Bing, която е интегрирана с чатбот технологията зад ChatGPT.   Пичай призна, че Гугъл не е схванала изцяло по какъв начин нейната AI технология създава избрани отговори. „ Наричаме това „ черна кутия “ – да не можеш да схванеш за какво е казано нещо или за какво е сбъркано “, разяснява той.

Пичай сподели още, че обществото не наподобява готово за бързия AI прогрес. По думите му има противоречие сред темпото, с което обществото се приспособява към смяната, спрямо темпото, с което се развива изкуственият разсъдък. Той обаче добави, че хората са нащрек за евентуалните рискове, което го кара да бъде оптимист.   Главният изпълнителен шеф на Гугъл сподели още, че икономическото влияние на AI ще бъде доста, тъй като ще повлияе на всичко, в това число на всеки артикул във всяка компания, както и че ще засегне „ служащите на знанието “ – писатели, счетоводители, архитекти и софтуерни инженери.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР