Главният изпълнителен директор на Erste Group Bank Андреас Трейхел ©

...
Главният изпълнителен директор на Erste Group Bank Андреас Трейхел ©
Коментари Харесай

Erste купува 6.3% от румънската банка BCR за 140 млн. евро

Главният изпълнителен шеф на Erste Group Bank Андреас Трейхел

© Heinz-Peter Bader Още по тематиката
Unicredit: Икономическата среда за банките в ЦИЕ става по-добра

От банката предвиждат продължаващо понижение на каузи на необслужваните заеми в множеството страни от Централна и Източна Европа
11 май 2017
105 години банкова история за 10.5 млн. евро

Уникредит Булбанк продава някогашната централа на Биохим на фонд, листван в Лондон, зад който прозират ползите на групата " Химимпорт "
24 мар 2017 Erste Group е сключила авансово съглашение с румънския капиталов фонд SIF Oltenia за закупуването на целия му дял от 6.29% в Banca Comerciala Romana (BCR) за 140 млн. евро. Това оповестиха от австрийската финансова институция. Приключването на договорката е планувано за втората половина на 2018 година След завършването й присъединяване на Erste Group в BCR ще се усили до 99.88%, написа SeeNews. Останалите 0.12% се държат най-вече от някогашни и сегашни чиновници на BCR.

Сделката следва да бъде утвърдена от надзорния съвет на Erste Group и Европейската централна банка, както и от акционерите на SIF Oltenia. Тя ще окаже нищожно въздействие върху базовия капитал от първи ред (CET1) на Erste Group, настояват от банката.

" Тази транзакция беше предстояща от известно време и от двете страни. Стратегията на Erste Group постоянно е била да има допустимо максимален дял в своите поделения и се радваме, че нашето присъединяване в BCR ще се усили до 99.88% от капитала ", споделя в изказване Андреас Трейхел, основен изпълнителен шеф на Erste Group.

Банката

BCR е основана през 1990 година, като поема комерсиалните банкови интервенции на централната банка в Румъния. През октомври 2006 година Erste Group закупи 61.9% от акциите на BCR от AVAS (Romanian Authority for Assets Recovery), от Европейската банка за възобновяване и развиване и Международната финансова корпорация.

През ноември 2006 година австрийската група купи още 7.2% от банката, като изкупи акции на нейните чиновници. А през 2011 година закупи още 24%, които купи от четири от петте капиталови фонда (SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia – от всеки по 6%).

BCR е една от най-големите в Югоизточна Европа и оглавява класацията за предходната година на SeeNews SEE TOP 100 Banks по активи. През първото тримесечие на тази година банката е нараснала с над 50% потребителските си заеми, а чистата облага е повишена до 252.7 млн. леи (54.3 млн. евро).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР