Главният икономист на Световната банка Кармен Рейнхарт предупреди, че пандемията

...
Главният икономист на Световната банка Кармен Рейнхарт предупреди, че пандемията
Коментари Харесай

Пандемичната криза може да прерасне във финансова

Главният икономист на Световната банка Кармен Рейнхарт предизвести, че пандемията от ковид се трансформира в сериозна икономическа рецесия, която може да прерасне във финансова. В изявление за телевизия "Блумбърг " госпожа Рейнхарт сподели, че "кризата не е почнала като финансова, само че последователно се трансформира в огромна икономическа рецесия със съществени финансови последици ".

Рейнхарт, която пое длъжността на основен икономист на Световната банка през юни, закупи международна популярност с работата си по оповестената през 2009-а книга за последната финансова рецесия с тогавашния си сътрудник от Харвард - Кенет Рогов - "Този път е друго: Осем века на финансово безумство ". Тя трансформира дуета в учебник за историята на държавните банкрути, рецесии, банкови провали, разпродажби на валути и инфлационни гърмежи.

На въпроса дали покупките на облигации от централните банки за да държат ниски лихвите и доходността не е игра с нулев резултат когато в нея вземат участие всички, госпожа Рейнхарт показва: "Това е война. По време на войни държавните управления финансират военните си разноски с каквото могат и тъкмо в този момент има голяма потребност от тях ". И прибавя: "Сценарият, в който сме сега, не е естествен и постоянен ".

Рейнхарт споели разсъжденията с аудиторията на "Блумбърг " откакто най-богатите страни в света се съгласиха да възобновят самодейността си за облекчение на задълженията на най-бедните стопанства най-малко до края на първото полугодие на 2021-а - на половина по-кратък интервал от апела на Световната банка за едногодишно удължение.

Китай е адресат на съвсем 60% от парите, които най-бедните страни в света би трябвало да платят по отговорностите си през тази година, сочат данни на Световната банка. Пекин е отпуснал доста заеми на развиващия се свят при непрозрачни условия и при много по-високи лихвени проценти от тези, които бенефициентите могат да си разрешат, заяви още през август президентът на интернационалната институция. В тази връзка госпожа Рейнхарт разяснява, че азиатският колос също взе участие в договорката по облекчение на дълговото задължение на най-бедните, въпреки и "не напълно напълно ". Към нея не са се присъединили Китайската банка за развиване, която е главен заемодател, както и кредиторите от частния бранш на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР