Главният граничен пункт между Афганистан и Пакистан беше затворен след размяна на огън между пазачи

...
Главният граничен пункт между Афганистан и Пакистан беше затворен, след
Коментари Харесай

Главният граничен пункт между Афганистан и Пакистан беше затворен, след като силите за сигурност от двете страни размениха огън, казаха официални лица.

Местни жители от пакистанска страна съобщиха за звука на стрелба до пропускателния пункт Торкхам в сряда и казаха, че хората около оживената гранична зона близо до прохода Хайбер са избягали, след като стрелбата е започнала.

Няма съобщения за жертви и не е известно веднага защо граничарите от двете страни са разменили огън, каза Насрула Хан, служител в Торкхам, град в пакистанската провинция Хайбер Пахтунхва.

Той каза, че пакистанското правителство и военни служители са в контакт с афганистанските си колеги, за да успокоят напрежението.

Граничният пункт Торкхам е основната транзитна точка за пътници и стоки между Пакистан и Афганистан без излаз на море.

Граница с Афганистан и Пакистан

Главно-пропускателният пункт беше затворен няколко пъти през последните години, включително затваряне през февруари, което видя хиляди камиони, натоварени със стоки, блокирани от двете страни на границата в продължение на дни.

Служител на местната пакистанска полиция каза, че стрелбата е започнала около 13:00 ч. (08:00 GMT) на граничния пункт Torkham, по средата между Исламабад и Кабул, като е наредена евакуация.

„Не е ясно кой стреля, но ние получаваме огън от леки и тежки оръжия. Те също използват минохвъргачки“, каза друг служител на местната власт, като добави, че един граничар е ранен.

Иршад Мохманд, служител на местната администрация, каза, че пропускателният пункт е затворен от страна на Пакистан, след като спорът за сигурността се разрасна.

„Афганистанските сили се опитаха да създадат контролно-пропускателен пункт в район, където е договорено... че и двете страни няма да поставят контролно-пропускателен пункт“, каза той пред агенция AFP.

„След възражение от страна на Пакистан, афганистанските сили откриха огън“, каза той, добавяйки, че пакистанските гранични сили отговориха с „ответен огън“.

Абдул Матеен Кани, назначен от талибаните говорител на Министерството на вътрешните работи, потвърди сблъсъка между афганистанските и пакистански сили. Той каза, че служители от двете страни се опитват да разберат какво е причинило сблъсъка и начините за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Пакистанските власти казаха, че десетки камиони, превозващи нетрайни артикули, включително зеленчуци и плодове, чакат от двете страни на границата за повторното отваряне на ГКПП Торкхам.


Афганистан и Пакистан са в мразовити отношения, откакто талибаните се завърнаха на власт в Кабул преди две години, като Исламабад обвини своя съсед, че укрива бойци, извършващи удари на негова територия.

Споровете, свързани с границата с дължина 2600 км (1615 мили), са ябълка на раздора между съседите от десетилетия.

Затварянето на границата идва два дни, след като служебният министър-председател на Пакистан Анвар ул Хак Какар каза, че военното оборудване, оставено от Съединените щати по време на изтеглянето им от Афганистан, е попаднало в ръцете на въоръжени групировки и е стигнало до пакистанските талибани.

Пакистанските талибани, известни с акронима TTP, засилиха атаките през последните месеци срещу пакистанските сили за сигурност. Те са отделна група, но съюзник на афганистанските талибани.

Афганистанските талибани поеха властта в Афганистан през август 2021 г., когато войските на САЩ и НАТО бяха в последните седмици на хаотично изтегляне от страната след 20 години война.

Предишни сблъсъци в Торкхам се случиха, след като двете страни се обвиниха взаимно, че се опитват да построят нови постове по границата.

Престрелка избухна на ГКПП през февруари, след като талибанските власти наредиха границата да бъде затворена, като и двете страни обвиняваха другата за започването на престрелката.

Пакистан казва, че е завършил ограждането на 97 процента от границата, за да спре трансграничните атаки и контрабандата.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР