Главният дизайнер на Porsche признава, че китайските електромобили и Tesla

...
Главният дизайнер на Porsche признава, че китайските електромобили и Tesla
Коментари Харесай

Какво кара германците да са смели? Мнението е на chief designer-а на Porsche

Главният дизайнер на Porsche признава, че китайските електрически автомобили и Tesla принуждават немските автомобилни производители да бъдат по-смели.

Тъй като китайските марки за електрически транспортни средства уголемяват своето европейско наличие, Михаел Мауер, основен дизайнер на Porsche и Volkswagen, обръща внимание на това. Мауер споделя, че с опцията да „ вършат неща, които са изцяло разнообразни “, китайските електрически автомобили принуждават немските автомобилни производители да бъдат по-смели.

Производителят на първокласни спортни коли се сблъсква с нов вид конкуренция. След като съвсем 20 години доминираше в промишлеността с емблематични дизайни като 911 и Cayenne, Маурер споделя, че новите противници принуждават автомобилните производители да бъдат по-смели.

„ Тези стартъпи, които не са обвързани с някакво “духовно ” завещание и могат да вършат каквото си пожелаят “, изяснява Маурер в изявление за Bloomberg.

Китайските електрически автомобили стават известни в Европа, защото те се уголемяват от най-големия пазар на електрически автомобили в света. Утвърдени автомобилни производители като SAIC (чрез MG), BYD и Geely бързо уголемяват активността си, до момента в който започващи компании като NIO, XPeng и други към този момент пускат нови електрически автомобили, основани особено за района.

Експанзията беше ясно изразена на тазгодишното ревю за подвижност IAA в Мюнхен. Китайските производители на електрически автомобили удвоиха наличието си спрямо 2021 година, като водачи като BYD и MG разкриха нови модели.

BYD показа шест модела, в това число електрическия седан SEAL и SEAL U, създадени особено за европейските клиенти. Цената на SEAL EV стартира от 45 000 евро с пробег до 570 км.

Това лято NIO пусна на пазара и ET5 Touring – първото си електрическо комби. Новият EV е подготвен да се конкурира с Porsche Taycan и идния I5 Touring на BMW.

Въпреки че конкуренцията бързо се развива с нови китайски електрически автомобили, основният дизайнер на Porsche счита, че това е добре.

Мауер изяснява: „ Всъщност го считам за позитивно нещо като дизайнер, тъй като това кара вземащите решения – т.е. управителния съвет – да бъдат по-отворени. “

Порше и Фолксваген са известни с класическия си дизайн, който може да бъде разпознат даже от неавтомобилен запалянко. Въпреки това се намираме в нова електрическа епоха. Автомобилните производители, които дълго време преобладаваха в промишлеността, губят пазарен дял в интерес на нови участници като Tesla и китайските електрически автомобили.

По-рано тази година BYD изпревари Volkswagen като най-продавания производител на пътнически коли в Китай (най-важния му пазар) и от този момент усилва разликата.

Оливер Блуме, основен изпълнителен шеф на Porsche и VW, призна през август: „ Porsche остана Porsche единствено посредством непрекъсната смяна “.

През юни производителят на премиум коли показа своята напълно електрическа идея за хиперавтомобил Mission X – „ софтуерен пример за спортния автомобил на бъдещето “, както го разказа Блуме.

Блуме съобщи, че Mission X „ поема факела на емблематични спортни коли от минали десетилетия, като 959, Carrera GT и 918 Spyder преди него “.

Мауер акцентира, че новите дизайни би трябвало да отразяват един по-свързан автомобил посредством програмен продукт и приложения. Намирането на салдото обаче е от основно значение. „ Вярвам, че немската автомобилна промишленост в частност има капацитет да бъде по-добра. “

Мнение на специалистите от Electrek

Volkswagen и Porsche не са единствените, които обръщат внимание на китайските електрически коли. Главният изпълнителен шеф на Ford Джим Фарли натъртва на това през цялата година.

След като посещаване в Китай по-рано тази година провокира „ просветление “ за управителния екип на Ford, Фарли съобщи: „ Интересно е да се види по какъв начин клиентите към този момент не са привлечени единствено от обичайните първокласни марки с EV или даже от хардуерния дизайн. “

Тези неща са даденост в ерата на електрическите автомобили. Вместо това, изясни той, „ най-хубавите нови марки оферират интегрирани цифрови технологии, търговия на дребно, метод на живот и прекарване, които са софтуерно дефинирани “.

Фолксваген се бори със софтуерни проблеми, които доведоха до закъснение на стартирането на пазара на електрически коли като електрическите Porsche Macan и Audi Q6 e-tron.

Компанията неотдавна нае Санджай Лал, някогашен началник на Tesla и Rivian, с цел да помогне на автомобилния производител да навакса изоставането си. Лал ще оглави нов център за планиране на програмен продукт в Cariad, с цел да развие софтуерната платформа от последващо потомство на автомобилния производител.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР