Главният асистент в Медицинския университет в Пловдив Костадин Костадинов бе

...
Главният асистент в Медицинския университет в Пловдив Костадин Костадинов бе
Коментари Харесай

Костадин Костадинов пред Искра.бг: Електронните здравни рецепти са бъдещето

Главният помощник в Медицинския университет в Пловдив Костадин Костадинов бе безапелационен пред Искра.бг , че електронните предписания са бъдещето и би трябвало да се върви в тази посока. 

„ Според мен би трябвало да се премине към напълно електронни предписания. Това е пътят и това е методът, с цел да има напълно електронно опазване на здравето. Разбира се, методът е значим – по какъв начин това се вкарва, по какъв начин това се изяснява и по какъв начин се обезпечава чисто механически. За мен вложенията и насоките в бъдеще би трябвало да бъдат точно в тази област “ , уточни още той. 

И акцентира, че би трябвало да се изясни на всеки един доктор по какъв начин се издават електронни предписания , с цел да могат те да свикнат с новата действителност. А какви са плюсовете на електронните предписания:

„ На първо място – надзор и проследимост. Знаем тъкмо какви нужни количества се изписват, какво се използва като антибиотици. Има някакъв надзор на изписването на тези лекарствени артикули. Може да се мониторира използването на медикаменти в обществото. Има доста изгоди, в това число и данни, които се генерират и могат да се употребяват за научни проучвания. Ползите са повече от рисковете съгласно мен. “

Костадинов акцентира, че към този момент са въведени и електронните досиета на пациентите , само че съгласно него би трябвало да се събере информацията от двете системи, които се употребяват сега – НЗИС и тази на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Освен това би трябвало пациентът да може да избира какви данни ще даде на лекаря при медицински обзор

И не на последно място – би трябвало пациентът да има по-лесен достъп до своето електронно здравно досие. В момента това е допустимо единствено и само с електронен автограф . Според специалиста с въвеждането на новите персонални карти този развой може да бъде улеснен. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР