Главният архитект на София Здравко Здравков прекрати процедурата по ЗОП

...
Главният архитект на София Здравко Здравков прекрати процедурата по ЗОП
Коментари Харесай

След сигнал на БСП, главният архитект на София прекрати процедура по ЗОП

Главният проектант на София Здравко Здравков приключи процедурата по Закон за обществените поръчки за главен ремонт и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на здания в центъра на София, на площад " Славейков ", в които се обитава и Столична библиотека. Решението е от 6 август 2019 година То идва откакто общинският консултант от Българска социалистическа партия Альоша Даков пусна преди две седмици формален сигнал до кмета на София Йорданка Фандъкова с гледище процедурата да бъде спряна поради нарушение на закона. Тогава той означи, че в приложените документи за поръчката са употребявани данни с изминал преди 8 години период на отминалост.

" В документите по процедурата беше прибавен Техническият паспорт на Столична библиотека, публикуван през 2008 година, напомни Альоша Даков. - Към него, като неразделна част, е прибавен и Енергийният паспорт на Столична библиотека, публикуван на 27 октомври 2008 година Съгласно член 38, алинея 3 от настоящия все още на оповестяването на процедурата Закон за енергийната успеваемост, притежателите на здания за публично обслужване са длъжни да изпълнят ограниченията за постигане на минимално изискващия се клас на енергийно ползване, предписани от първото проучване, в тригодишен период от датата на приемане на резултатите от обследването. Видно от приложените документи този 3-годишен период е изминал през октомври 2011 година. През интервала от 11 години индикаторите за енергийна успеваемост бяха променяни неведнъж. Ангажимент на България пред Европейска комисия е да се афишират публични поръчки с най-висока енергийна успеваемост. От това следва, че е належащо да се извърши ново, настоящо енергийно проучване на обект " Столична библиотека ". И според предписаните в него ограничения за енергийна успеваемост, към този момент настоящите изчислени енергийни характерности, да бъдат заложени в публичната поръчка ".

Главният проектант на София Здравко Здравков приключва процедурата на съображение член 110, алинея 1 от Закон за обществените поръчки и акцентира, че са нужни основни промени в изискванията на поръчката, които биха трансформирали и кръга на заинтригуваните лица.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР