Главният архитект на Москва Сергей Кузнецов е в София по

...
Главният архитект на Москва Сергей Кузнецов е в София по
Коментари Харесай

София черпи опит от Москва в градоустройството

Главният проектант на Москва Сергей Кузнецов е в София по покана на основния проектант на столицата арх. Здравко Здравков. Във фокуса на диалозите им са градското обмисляне и трансформацията на обществените пространства. Двамата гостуваха на Българска национална телевизия.

" Тръгнахме по пътя на това да трансформираме градовете си от " градове на колите и бизнесмените " в " градове на хората ". Посоката е обвързвана с цялостна смяна в града, която приоритизира пешеходните пространства, унищожаване на противозаконната реклама, нареждане на града, оправяне на фасадите, унищожаване на кабелите. Опитът, който има в Москва, е голям и това ни дава преимущество, с цел да може ние взимайки положителното от техните решения да го превърнем и при нас в София ", сподели проектант Здравков пред Българска национална телевизия.

По думите му велосипедната система продължава да се развива в посока на основаване на " велосипеден пръстен и довеждащите връзки към него ".

Догодина ще проработи и система за отдаване на колела чартърен. При нея ше бъдат предоставени колела, само че не на правилото на стоянки, които са закрепени, а да може да се вземат от избрани места и чрез GPS да бъдат оставяни в други местоположения, разясни арх. Здравков.

" Сериозно ограничение на паркирането в центъра е въведено в Москва и това е нещо, което се възприема позитивно от множеството хора, описа и основният проектант на града Сергей Кузнецов пред Българска национална телевизия. Той добави, че намаляването и усложняването на автомобилния превоз и паркирането дава позитивен резултат в централната част на града. " Намаляха тапите по улиците на Москва, стана по-трудно да се паркира, само че обстановката се усъвършенства доста мощно ", добави той.

В София той вижда огромен капацитет.

" Трябва да кажем, че тук подобен изострен проблем като в Москва преди няколко години със тапите липсва. Струва ми се, че София да се развива в един удобен град би било даже по-просто като се има поради,че градът е по-компактен. Много е озеленен градът и ми се коства, че в един къс интервал бихте могли да постигнете доста позитивни промени " безапелационен беше арх. Кузнецов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР