Главният администратор на Хонконг Кари Лам забрани на участниците в

...
Главният администратор на Хонконг Кари Лам забрани на участниците в
Коментари Харесай

Хонконг забрани маските и улесни употребата на сила от полицията

Главният админ на Хонконг Кари Лам забрани на участниците в митингите да носят маски, скриващи лицата им, съобщи " Асошиейтед прес ". Агенцията отбелязва, че мярката отразява втвърдяването на позицията на изпълнителната власт против продължаващите от четири месеца демонстрации. Лам изясни, че насилието " унищожава града " и са нужни незабавни ограничения, само че те са надалеч от " изключително състояние ".

Освен това съгласно документи на " Ройтерс " на полицията към този момент е позволено да употребява по-груба мощ против протестиращи, в сравнение с до момента.

Това е най-драстичният законов отговор на управляващите против продължаващите месеци вълнения в специфичния полуавтономен район, който е и международен финансов център. Сред причините на последователите на Лам - и на Пекин - са вредите, които митингите нанасят на бизнес репутацията и стабилността на Хонконг.

Демонстрантите, които в началото излязоха на улицата поради противоречив закон за екстрадицията в Китай, обаче считат, че въздействието на Пекин в региона със лични закони и независимост на словото нараства и е нужно да му се окаже опозиция.

 Събрание на ръководещите в Хонконг. Надписът гласи:
© Reuters

Събрание на ръководещите в Хонконг. Надписът гласи: " Ценете Хонконг. Сложете завършек на насилието. "

Вторик бе един от най-размирните дни. На 70-ата годишнина от основаването на Китайската национална република, когато полицията употребява съществено количество сълзотворен газ, гумени патрони и даже шест същински. Тийнейджър на 18 години бе улучен в гръдния панер. Според управляващите той е взел участие в вълнения, повдигнато му е обвиняване и може да получи до 10 години затвор.

Промените влизат в действие от на следващия ден. Те се базират на законов текст от колониалния (британски) интервал, кийто не е употребен от 50 години. С негова помощ законите на града могат да бъдат заобикаляни за възобновяване на публичния ред. " Всякакви правила " ще бъдат налагани в името на публичния интерес, сподели Лам и добави: " Трябва да спрем насилието. "

 Протестиращи се събират в Хонконг за нова проява.
© Reuters

Протестиращи се събират в Хонконг за нова проява.

Маските са постоянно срещани на митингите. Много от стачкуващите ги носят в опит да скрият самоличността си от управляващите или от работодателите си, с цел да не бъдат подложени на напън от тях. Не е известно обаче по какъв начин тъкмо ще бъдат неразрешени - мнозина не престават да вървят с тях всеки ден от години, още откогато се опитваха да овладеят разпространяването на острия респираторен синдром от предишното десетилетие, отбелязва " Ройтерс ".

Според управляващите мярката обаче няма да се ползва за безусловно всички маски, единствено на позволени и неразрешени събирания навън.

Фотогалерия: "Нищо не може да спре Китай " на 70-ия му рожден ден >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР