Главната причина, поради която не можем да го подкрепим Законопроекта

...
Главната причина, поради която не можем да го подкрепим Законопроекта
Коментари Харесай

Димо Дренчев: С новия закон на БНБ упавляващите искат да унищожат лева

„ Главната причина, заради която не можем да го подкрепим Законопроекта за Българска народна банка е член 26-ти, който гласи следното: „ Валутата на Република България е еврото, паричната единица е 1 евро, а 1 евро се разделя на 100 цента. “ Но нашата твърда политическа позиция е, че една суверенна страна би трябвало да има лична суверенна валута “.

Това съобщи сподели депутатът от „ Възраждане “ Димо Дренчев от трибуната на Народното събрание. Той обърна внимание и на член 41 и член 48, където се разказва в какво може да се държи запаса на Централната банка и в какво може да и нвестира държавната банка .

„ Там на всички места се прибавя, че активите могат да бъдат оценени от минимум две от интернационално приетите кредитни организации с една от трите най-високи степени, като разликата с до момента настоящия закон е, че тогава се даваше опция да се влага единствено в активи от първата и от втората най-високи степени – ААА и АА+.

Изглежда, че разликата не е кой знае каква, само че доколкото приказваме за запас, който ще се освободи след свалянето на валутния ръб от порядъка на към 70 милиарда лв., смятам че в дълготраен проект има риск за вложение на тези милиарди в некачествени активи и тъкмо за това са измененията, които са импортирани от нашата група за опазване на настоящия режим, които потвърдено подсигуряват, (въпреки вероятно по-ниската рентабилност, която ще носи запаса на БНБ), че ще имаме дълготрайно и даже при положение на рецесия, една по-голяма сигурност за парите на страната и за това моля сътрудниците да ги поддържат най-малко тези за член 48 “.

От пресцентъра на партията допълват, че предложенията на “Възраждане ” бяха отхвърлени при гласуването на Закона за Българска народна банка от болшинството от ГЕРБ – Движение за права и свободи – „ Продължаваме промяната-Демократична България “. които пробват да унищожат българския лев и с това националния ни суверенитет.

 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР