Главната Камара на общините в британския парламент се завръща обратно

...
Главната Камара на общините в британския парламент се завръща обратно
Коментари Харесай

Британски депутати възмутени, че трябва да се връщат в парламента

Главната Камара на общините в английския парламент се завръща назад на работа, оповестява PMnews. Това провокира редица възмущения измежду депутатите, които не са сигурни, че е уместно толкоз хора да се събират в една зала поради обстановката с пандемията.

До момента съвещанията на Народното събрание бяха отдалечени, а гласуването се осъществяваше електронно. Консерваторите на премиера Борис Джонсън внесоха предлагането за обновяване на естествената работа, като след яростен спор, то беше прието  с 261 гласа " за " против 163 " срещу ". Консерваторите имат работно болшинство от 87 души в Камарата на общините.

Според лидера на парламентарното болшинство на държавното управление Джейкъб Рийс-Мог депутатите би трябвало да дадат образец, като се явят персонално в миг, когато цялата страна се връща на работа.

Мнозина депутати останаха недоволни от решението.  Те споделят, че държавното решение да се приключи потреблението на системата за отдалечено гласоподаване, употребена по време на пандемията, ще трансформира тези, които са принудени да си стоят у дома заради преклонна възраст, болест или фамилни аргументи, в депутати второ качество.  

Опонентите на държавното управление считат, че завръщането в Народното събрание е прекомерно рано и прекомерно рисковано. " Да накараш хора от всички краища на Обединеното кралство да пътуват до световната " гореща точка ", каквато е Лондон е хазарт с вируса, сподели депутатът от Шотландската национална партия Ангъс Макнийл, чийто изборен окръг на Хебридските острови е допустимо най-отдалеченият от Лондон в цялото Обединено кралство. " Джейкъб Рийс-Мог залага на неправилен образец. "

Рийс-Мог пък изясни, че Народното събрание скоро ще стане " обезопасено против Ковид-19 работно място ", с дезинфектанти за ръце и означения върху пода, подпомагащи общественото разграничаване.

Опозиционните политици упрекват консервативната администрация, че принуждава депутатите да се върнат в Народното събрание, с цел да може Джонсън да си обезпечи подкрепящи клакьори по време на ежеседмичния парламентарен надзор, когато той би трябвало да дава отговор на депутатски въпроси. Те настояват, че отводът от отдалеченото гласоподаване ще запуши устите на тези, които са принудени да си останат вкъщи заради възраст, здравословно положение или гледане на деца - доста английски деца към момента не могат да се завърнат в учебните заведения.

Лейбъристката депутатка Маргарет Ходж, на 75 година, написа в Туитър, че като спадаща към рискова категория, " аз съм възмутена, че за първи път в 25-годишната ми депутатска кариера ми се отхвърля правото да гласоподавам! ".

Консервативният народен представител Робърт Халфън, който е неработоспособен, сподели, че прекъсването на виртуалното присъединяване може да докара до дарвинистки парламент, в който " ще оцеляват единствено най-годните ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Правителството твърди, че всички депутати ще могат да вземат участие - единствено дето към момента не е несъмнено по какъв начин ще стане това. Джеймс Слак - представителят на Джонсън - сподели, че тези, които се нуждаят от протекция заради възраст или по медицински аргументи, би трябвало да продължат да я получават ".

Той предложи неофициални сделки, да вземем за пример " чифтосване ", при което двама депутати от противоположни партии се спогаждат да отсъстват при гласоподаване. Така би се подсигурило, че отсъстващите депутати няма да бъдат лишавани от изборните си права. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР