Главболгастрой ще ремонтира покрития паркинг на летище София за близо

...
Главболгастрой ще ремонтира покрития паркинг на летище София за близо
Коментари Харесай

ГБС ще ремонтира покрития паркинг на летище София за 24.5 млн. лв.

" Главболгастрой " ще ремонтира покрития паркинг на летище София за близо 24.5 млн. лева Новината беше обявена от концесионера " СОФ Кънект ", който е подписал през днешния ден контракта с " ГБС-Инфраструктурно строителство ", част от групата на " Главболгарстрой ".

Лошото положение на относително новия паркинг на Терминал 2, строен през 2006 година, беше една от неприятните изненади за концесионера, влизайки във притежание на летището и беше посочен като един от основните незабавни планове за развиването на аерогарата.

Ремонтните действия по четириетажния затрупан паркинг на Терминал 2 ще стартират през 2024 година и би трябвало да завършат за към година. Междувременно се чака " ГБС Инфраструктурно строителство " да завърши градежа на открития паркинг с потенциал над 1000 места. Така пасажерите ще паркират на открития паркинг, до момента в който бъде приключена реновацията на закрития. Като краен резултат от реализацията на двата плана на Терминал 2 ще има общо съвсем 1900 паркоместа, оповестяват от летището. Какво се чака В края на май 2023 година концесионерът получи финалните предложения от пазара. Кандидатите първоначално са сред 11 и 15, като след 4 рунда остават 7-8 локални и интернационалните компании, разясниха през лятото от " СОФ Кънект " пред " Капитал ".

Още тогава беше ясно, че стартирането на ремонта на покрития паркинг ще би трябвало да се отсрочи, с цел да се откри решение къде ще паркират към 800 автомобила, колкото са местата в него. Т.е. да бъдат приключени плановете за външни паркинги.
Реклама
" Заедно с открития паркинг на Терминал 2 ще бъде внедрена система за надзор на достъпа. Новата бариерна система, основана на различаване на регистрационен номер, ще подсигурява, че всеки идващ водач, който има намерение да остави или качи пасажери ще има бърз достъп, без да чака на опашки. Този план включва и разширение на пътя и създаване на нов противоположен завой, който ще пренасочи трафика към прилежащи уреди, ситуирани отвън летището ", оповестяват още от фирмата-концесионер. В очакване на още промени През тази пролет беше определен архитект за най-големия план - реконструкцията на Терминал 2, който би трябвало да поеме трафика и от Терминал 1. Реновацията на Т2 би трябвало да е подготвена доникъде на 2026 година, като това включва над 50 плана.

Друг огромен план е за замяна на багажната система на летището, увеличение на броя на check-in гишетата от 34 на 50. Промени в зоната за инспекция на багажите и граничния надзор, които са една от тапите на летището. Нова комерсиална зона, food court и така нататък

След приключването на работата по Т2 към него ще бъде благоприличен и Терминал 3 в посока към контролната кула, като всичко ще бъде интегрирано. Тогава ще настъпи последваща фаза от промени, като с построяването на Терминал 3 security инспекцията ще се реалокира на Т3 и там ще се събират потоците на чекираните и на Т2, и на Т3
Свързани публикации Американската Leidos ще доставя скенерите за експлозиви в чекираните багажи на летище София 27 септември 2023, 16:06 Strabag e излязла от концесията на летище София 16 юни 2023, 10:07 Летище София ще бъде друго. Но през 2030 година 16 юни 2023, 09:31
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР