„Глътка свеж въздух“: Световното първенство на Нигерия предизвика радост у дома

...
Лагос, Нигерия – Ремито 0-0 на Нигерия с Република Ирландия
Коментари Харесай

Лагос, Нигерия – Ремито 0-0 на Нигерия с Република Ирландия миналата седмица взе Световното първенство за жени общият брой точки е пет от три мача, достатъчно, за да си осигури преминаване от груповата фаза само за трети път в историята на страната.

Осминафинален сблъсък с Англия привлича в понеделник и за 59-годишния таксист Адетунджи Аджагбе това има значение. Въпреки че се отказа да гледа националните отбори в продължение на години като средство за – по неговите думи – „избягване на инфаркти“, представянето на Super Falcons го изкуши обратно.

Перспективата за издигане на Англия, в светлината на колониалния подзаговор, е особено примамлива.

„Те взеха толкова много от нас [когато] ни колонизираха“, казва той.

Той добави: „Не съм следил Нигерия в [последните] състезания, но тези момичета играят добър футбол и използват силата си много добре. Вярвам, че могат да стигнат далеч.”

Работата на текущата реколта в Австралия е изкупителна по повече от един начин.

Това не само поправя имиджа на страната като също участвала на Световното първенство за жени и успокоява гнева и разочарованието от неуспеха на Super Eagles да се класират за Световното първенство за мъже през 2022 г. в Катар, но успехът на Super Falcons “ кампанията надолу предостави рядка светла точка в средата на политическа нестабилност и насилие, главоломна инфлация, криза на разходите за живот и нарастваща миграция на младите хора.

„Да имаш национален отбор, който се представя добре на голям турнир, винаги е добро разсейване за нигерийците, тъй като те често забравят кризите си, докато отборът остава в този турнир“, каза спортният журналист Фисайо Дайро пред Al Jazeera.

„Някои развълнувани фенове вече са настроени оптимистично относно шансовете на Falcons да стигнат до полуфинала, това допълнително ще засили невероятното и неудържимо вълнение и подкрепа в цялата страна.“

Като един от многото нигерийци, развълнувани от представянето на отбора, специалистът по човешки ресурси Виктория Оловонефа каза, че е страхотно да чуя положителни новини за Нигерия на световната сцена.

„Това е глътка свеж въздух сред хаоса, който преживяваме като държава“, каза тя.


„Вдъхновяващ“ футбол

Женският футбол винаги е бил популярен в Нигерия, но въпреки участието на националния отбор на всяко Световно първенство за жени от първото издание през 1991 г., той до голяма степен е играл втора цигулка след мъжката игра – въпреки че жените носят много повече сребърни купи.< /p>

На африканска земя Нигерия води с девет титли от 12 титли на Купата на африканските нации за жени. Но на Световното първенство за жени никоя нация не е загубила повече мачове или допуснала повече голове.

Супер Соколите бяха особено неприятни и обхванати от спорове в навечерието на това Световно първенство.

Освен че беше изтеглена в трудна група заедно с олимпийските шампиони Канада и съдомакини Австралия, подготовката на Нигерия за изданието през 2023 г. беше почти провалена от публична война на думи между Нигерийската футболна федерация (NFF) и треньора на отбора Ранди Waldrum, както и заплахата от бойкот на играчите заради спор за заплащане.

Американският треньор се оплаква от липсата на подкрепа, дължимите пари както на треньорите, така и на играчите и намесата в селекцията на неговия отбор.

„През октомври всяка страна получи 960 000 долара от ФИФА за подготовка за Световното първенство. Къде са парите?" Waldrum каза в подкаста On The Whistle в началото на юли.

Неговите работодатели от своя страна отвърнаха на удара, укорявайки го, че говори извън реда си – говорителят на NFF Адемола Оладжире го нарече „некомпетентен кръшкач“ и „най-лошия треньор, който се е справял със Super Falcons от една миля в страната“.

>

Въпреки историческите успехи на националния отбор в Африка, те често са получавали късия край на клечката спрямо колегите си мъже. Играчите също протестираха срещу неизплатени бонуси на предишни турнири и имаше незначителни инвестиции в местните женски лиги, като сезоните редовно се съкращаваха поради липса на финансиране и клубове с недостатъчен персонал и финансиране.


Не беше изненадващо, че мнозина прогнозираха ранно отпадане на тазгодишното Световно първенство за жени и бяха доволни просто да избегнат позора. Това, че Нигерия след това си осигури място на осминафиналите, като победи Австралия, задържа Канада, запази две чисти мрежи и избегне поражение, дойде като добре дошла изненада.

Радиоводещият Biola Solace-Chukwu описа успеха като „облекчение“.

„[Радост е] да видя отбора да играе вдъхновяващ, дисциплиниран футбол“, каза той пред Al Jazeera.

Отборът не само може да се похвали с атакуващи звезди като Асисат Ошоала от Барселона и Рашидат Аджибаде от Атлетико Мадрид, но е изграден и върху солидна защита.

Мнозина признават Waldrum за способността му да блокира шума и да накара отбора да бъде добре обучен и във върхова физическа форма.

„Много хора не вярваха, че ще излезем от групата“, каза американският треньор. „Но сега нигерийците могат да видят работата, която сме положили, и сме възможно най-подготвени.“

Междувременно някои казват, че подкрепата за успешен национален отбор също е помогнала за сплотяването на разделена нация.

„Този ​​турнир спомогна за насърчаване на националното единство, тъй като много хора гледат отвъд своята етническа принадлежност, религиозни и политически пристрастия, за да гледат и аплодират жените“, каза базираният в Абуджа служител по обществено здраве Опейеми Афолаби.

„Гледането на жените да играят с толкова много ентусиазъм и успех е източник на вдъхновение за младите хора, много от които гледат на някои от играчите като на модели за подражание.“

„Няма по-голяма мотивация“

Остава да видим дали позитивността около тази кампания за Световното първенство ще продължи дълго. В много отношения Super Falcons прикриват пукнатините с резултатите си и все още няма решение за това какво дължи на треньорите и играчите от NFF.

„Успехът на Super Falcons надолу досега беше добро отвличане на вниманието от предизвикателствата в страната [но] всички знаем, че е краткотраен, защото когато играта приключи, след няколко часа или дни на празнуване, Нигерийците се върнаха към реалността“, каза спортният журналист Queen John-Moseph.

Въпреки това, чрез повишаване на профила на женския футбол в страната, някои се надяват, че Световната купа може да подобри нивата на отчетност и подкрепа в нигерийския футбол.

„Това невероятно състезание за Световната купа определено ще донесе публичност и ще подкрепи женската игра, от която отчаяно се нуждае у дома“, казва Афолаби. „Надяваме се, че ще предостави възможност на играчи от местните лиги на Нигерия да играят в Съединените щати и в някои европейски страни.

„От години играчите на Super Falcons са били третирани зле и може би сега ще получат отношението, което заслужават.“

Тъй като следващият е действащият европейски шампион Англия, те ще се нуждаят от повече от ентусиазъм и вълнение у дома, ако искат да стигнат до четвъртфиналите на Световно първенство само за втори път в историята си.

Въпреки това, въпреки че Нигерия ще влезе като аутсайдер, това е равенство, което не крие ненужен страх за Супер Соколите. В крайна сметка те нямат какво да губят и са подкрепени от надеждата и ентусиазма на повече от 200 милиона души.

Всъщност Супер Соколите имат положителен резултат в мачовете срещу Англия, като са ги победили два пъти в три срещи.

„Нигерийският отбор има милиони, които го аплодират у дома, в социалните медии, телевизията и радиото“, каза бившият вратар на Super Falcons Рейчъл Айегба, член на отбора за Световното първенство през 2007 г., каза пред Al Jazeera.

„И честно казано смятам, че няма по-голяма мотивация от това.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР