Гласуваният регламент ще проправи път за развитието на технологии и

...
Гласуваният регламент ще проправи път за развитието на технологии и
Коментари Харесай

ЕС е на финалната права до свободното движение на нелични данни

Гласуваният правилник ще проправи път за развиването на технологии и изкуствен интелект, облачни услуги и разбор на огромни данни. Това съобщи българският евродепутат Ева Майдел във връзка гласуването на позицията на Европарламента по отношение на Регламента за свободно придвижване на нелични данни.

В отчета на Комисията по вътрешен пазар евродепутатът Ева Майдел съумя да отбрани значими промени и допълнения, които подсигуряват използването на Регламента за смесени потоци от данни, такива които съдържат персонални и нелични данни. „ В Европа имаме мощен Регламент за отбрана на лични данни - GDPR, един път прибавен, той не може да бъде подценен. Важно е да имаме и мощен правилник, гарантиращ свободното придвижване на нелични данни в съюза, тъй като по този метод ще е ясно, че двата регламента не си опонират и бизнесите ще имат съответни правила за опериране, в която и да е страна на Европейски Съюз “, разяснява Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

Проектозаконът подсигурява, че способените органи ще имат достъп до нелични данни, съхранявани или обработени в друга държава-членка, за задачите на регулаторен надзор, да вземем за пример за ревизия и одит. Също по този начин предизвиква основаването на кодекси за държание, които да улеснят професионалните консуматори свободно да минават от един към различен снабдител на облачни услуги и да трансферират данни назад към личните си осведомителни системи.

През септември 2017 година Еврокомисията предложи Регламент за свободния поток на нелични данни в съюза.

„ За да се възползваме от опциите, които цифровата гражданска война предлага, ние в Европейски Съюз би трябвало да сме визионери и пионери що се отнася до законодателство, което по едно и също време да подсигурява отбрана за потребителите, само че и да подготвя бизнесът да бъде новаторски. Именно заради това, аз бях един от бранителите за законодателна самодейност, урегулираща свободното придвижване на нелични данни в Европейски Съюз, която е крайъгълен камък за цифровата стопанска система. “, сподели още Майдел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР