Гласуването на проектокабинета, на Има такъв народ“, което трябваше да

...
Гласуването на проектокабинета, на Има такъв народ“, което трябваше да
Коментари Харесай

Коментарите на депутатите за оттеглянето на правителството на ИТН

Гласуването на проектокабинета, на „ ИТН “, което трябваше да се организира през днешния ден, отпадна от дневния ред на Народното събрание, след като претендентът за министър-председател на ИТН Пламен Николов разгласи, че се отхвърля от премиерския пост. Въпросът беше разискван и на Председателски съвет при Ива Митева рано тази заран, само че до решение по този начин и не се стигна. В 11:30 часа ще се организира втори Председателски съвет, с цел да се види по какъв начин ще се продължи работата на Народното събрание. Очаква се в диалозите да се включат и конституционалисти.

Припомняме, че през вчерашния ден следобяд Николов съобщи, че отдръпва номинацията си за министър председател по персонални аргументи и посочи, че няма законови спънки да го направи. Това стана, откакто водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов съобщи, че няма да предлага проектокабинета за гласоподаване. Късно нощес в пост във Фейсбук Пламен Николов уточни най-важните персонални аргументи, заради които е отдръпнал кандидатурата си. Той отбелязва, че не желае да зависи от произвола на политически играчи, с които " единственото, което ни свързва, е, че не желаеме нови избори ".

" Вече нямаме естествени съдружници в този парламент, а изкуствени " борци " срещу системата. Нямам желание непрекъснато да се отнемам от безспорни специалисти в държавното управление, поради неаргументираните прищевки на политически псевдопартньори. Умните и красивите, елегантните и кресливите взеха решение, че келепирът стои над всичко... Останалите демонстрираха, че принадлежат към едно и също статукво и че схващат митинга просто като средство за осребряване на въздействие. Нека на идващите избори бъдем безкомпромисни и спечелим безапелационно, с цел да не се постанова Политическа партия " ИТН " да взе участие в безпринципни парламентарни пазарлъци ", призова в обръщението си  Пламен Николов .

Рано сутринта  Александър Ненков от ГЕРБ-СДС  попита ръководителя на Народното събрание за какво в дневния ред няма гласоподаване на предлагането на " ИТН " за министър-председател, конструкция и личен състав на Министерския съвет. В отговор Ива Митева разясни, че през вчерашния ден е постъпило заявление от претендента за министър председател Пламен Николов, с което осведоми Народно събрание, че отдръпва по персонални аргументи единодушието си да бъде повдигнат за министър-председател и да взе участие в процедурата по избора.

" Създава се парламентарен проблем, който не сме имали. Сценарият се движи от Румен Радев. По-реално е да отидем на избори, а това не е добре за никого. Никой не пожела да игра е по разпоредбите на парламентаризма ", разяснява пред публицисти зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов

Според председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова  сме на ръба на конституционна рецесия. Тя направи коментара си след Председателски съвет по проблема дали да се гласоподава проектокабинетът на Има Такъв Народ. " Имаше оферти и да се попита Конституционният съд за някакво тълкувателно решение, тъй като това е казус ", съобщи още Десислава Атанасова. По думите й може би през днешния ден ще стане ясно откакто в 11.30 ч. ще има Председателски съвет още веднъж. 

Според нея Народното събрание следва да има акт. " Каквато и да е поръчка, от който и да е. Имали сме случаи на подаване на оставка от министърпредседател, министри, сътрудници народни представители, в това число оставки от председатели на парламент, в някои от случаите Конституцията е безапелационна. Винаги според Конституцията и правилника Народното събрание има някакъв акт, който издава. Така съгласно мен указът на президента, който е импортиран в Народното събрание към този миг не контролира никакви връзки. Вярно е, че има волеизявление, само че то е направено и пред президентската институция и пред Народното събрание. Въпросът е какъв акт ще последва от президентството ", сподели още Десислава Атанасова.

" Отнесете се умерено към нещата. Нищо не следва, в случай че желаят ще включат кабинета в дневния ред, в случай че желаят не ", съобщи преди Председателския съвет депутатът от " Изправи се БГ! Ние идваме! " Татяна Дончева . " Не знам за какво направиха всички договаряния последния месец. Нямат право да отдръпват проектопремиерът по този начин. Не сме на Женския пазар – иди ми, дойди ми ", разяснява още Дончева.

" Избори до дупка "  – малко е безконтролно това. Особено при съвпадане с президентски избори. Не знам дали си давате сметка, само че ще гласуваме три седмици поред ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова .  " Нека оставим времето и забележим къде ще отиде третият мандат, с цел да стартираме някаква нормалност и диалози, без условия. Ние, за разлика от други партии в парлемента, разбираме добре тежестта си. Ние имаме 36 депутати, не можем сами, не демонстрираме надменност, а разсъдък и грижа да се решат проблемите на прага на есента и рецесията ", сподели още тя.

" Предатели има и това са партиите на митинга - " Демократична България "  и " Изправи се БГ! Ние идваме! ", разяснява пред Нова телевизия депутатът от ИТН Станислав Балабанов . " Те по-скоро са партии на интереса. Видяхме какво е тяхното държание през последните седмици. При състояние че направихме всички взаимни отстъпки, които бяха вероятни, по време на договарянията, видяхте по какъв начин взеха решение да работят ", сподели още той.

Той разясни, че гледа с голямо удовлетворение по какъв начин за третия мандат същите партии били подготвени да договарят с Има Такъв Народ. " На каква база да преговаряме с тях? Да договарят по същите политики, по които се бяхме препокрили, единствено че с техни министри? Виждате какъв брой е странна обстановката ", изясни Балабанов. Депутатът разяснява, че името на Петър Илиев е било единствено мотив да не се поддържа кабинетът на Има Такъв Народ и сега всичко щяло да се реши на избори.  

Не желаят да приказват за политики, а за постове. Такова обвиняване насочи депутатът и препоръчан за финансов министър в оттегления кабинет на Има Такъв Народ Пламен Данаилов към партиите, отказали да поддържат държавното управление на Пламен Николов. " Ние сме свършили това, което би трябвало. Постигнато е единодушие по цели. Ние изпращаме от наша страна за автограф към тях. От Българска социалистическа партия - върнаха с автограф. Попитайте ги за кои постове и за какво ги желаят. Очевидно е с това, което вършат, че отиваме към нови избори. Това е тяхното предпочитание. Със сигурност не желаят да се промени моделът на ръководство ", разяснява още депутатът.

" ИТН "  участва в координирана офанзива с ГЕРБ и Движение за права и свободи против служебния кабинет, на мнение е ръководителят на ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! " Мая Манолова . Според нея не е инцидентно, че от партията на Трифонов се пробват да се " прикрепят "  към Румен Радев.

" Ще разберем до каква степен са откровени в своята позиция, в случай че с третия мандат бъдат препоръчани служебните министри. През отношението към служебните министри ще се види дали в действителност поддържат президента ", счита Манолова. По думите й, изменничество би имало, в случай че се гласоподава " кабинет марионетка "  и се подценен упованията на хората от митинга. Тя акцентира, че има значими проблеми, които незабавно би трябвало да бъдат решени. Според нея третият мандат е вероятен, единствено в случай че има съгласие сред партиите отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи. А това на кого ще бъде връчен, Манолова дефинира като механически въпрос. За ИБГН няма значение, кой ще го получи, в случай че той има волята да се заеме с проблемите на хората и в кабинета влязат част от служебните министри и представители на гилдиите. 

" Предатели не се поддържат, а другояче отговорността е тяхна, имаше опция да има кабинет, те можеха да се държат партньорски, те се държаха като предатели, отговорността е тяхна. С предатели човек не може да е сътрудник ", сподели ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов преди Председателския съвет на Народното събрание. 

Сега ще забележим на председателския съвет по какъв начин си показват нещата, сподели на входа пред Народното събрание ръководителят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов . Той удостовери, че е склонен с мнението на специалисти конституционалисти, съгласно които би трябвало да има обществено изказване на президента, че счита процедурата за несполучливо завършена. 

" Ние имаме доста ясна позиция, когато има обстановка за гласоподаване. В момента няма такава обстановка, вие какво очаквате ", съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ  на въпрос каква е позицията на Движението в създалата се политическа обстановка. Въпросът по какъв начин Движение за права и свободи ще постъпи при трети мандат Карадайъ остави без отговор. 

Междувременно, Народното събрание одобри правила за отдалечено присъединяване на депутатите с ковид в съвещанията - посредством видеоконференция. Такива правила имаше в 44-ото и 45-ото Народно заседание. Предложението да бъдат признати и в 46-ия парламент такива павила направиха от " Демократична България ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР