Гласуването на финансовите планове на НЗОК и ДОО за 2024

...
Гласуването на финансовите планове на НЗОК и ДОО за 2024
Коментари Харесай

Извънредно в НС: Малките бюджети, газовата такса и новите реактори на АЕЦ

Гласуването на финансовите проекти на НЗОК и ДОО за 2024 година беше в програмата на Народно събрание предходната седмица, само че митинги в парламентарната зала го блокираха.

Въпреки съпротивата на " Възраждане ", заседанито стартира с изчитане на плановете от място.

Заседанието стартира с измененията в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, импортирани от депутати от трите парламентарни групи, подкрепящи държавното управление, се предлага енергийните вноски, дължими при импорт и пренос на природен газ с генезис от Русия да отпаднат до въвеждане от правото на Европейски Съюз на експлицитна наредба по отношение на установяване произхода на природния газ.

В законопроекта за бюджета на НЗОК са заложени дравноосигурителни доходи с 1,1 милиарда лева повече от тези през актуалната година. Приходите от здравноосигурителни вноски, събирани от Националната организация за приходите, са с растеж над 593 млн. лева, в това число са регистрирани резултатите от нараствания размер на минималната работна заплата (от 710 лева на 780 лева от 1 януари 2023 година, от 780 лева до 933 лева за 2024 г.), резултатът от повишението на минималния застрахователен приход на самоосигуряващите се лица от 780 лева на 933 лева, (което към момента не е признато в бюджета на ДОО), отразен е резултатът от увеличение на оптималния застрахователен приход от 3400 лева на 3750 лева

В проектозакона за ДОО е заложен 933 лв. най-малък застрахователен приход на самоосигуряващите се лица. Предвижда се нарастване на пенсиите по швейцарското предписание с 11% от 1 юли 2024 година Така от средата на 2024 година минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, при цялостен застрахователен стаж, ще се увеличи от 523,04 лева на 580,57 лева Таванът на пенсиите остава 3400 лева Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили на 307,07 лева

С промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, импортирани от депутати от трите парламентарни групи, подкрепящи държавното управление, се предлага енергийните вноски, дължими при импорт и пренос на природен газ с генезис от Русия да отпаднат до въвеждане от правото на Европейски Съюз на експлицитна наредба по отношение на установяване произхода на природния газ.

Както стана известно, Унгария предизвести, че в случай че вноските не отпаднат, ще наложи несъгласие върху присъединението на България към шенгенската зона.

Депутатите ще обсъдят план на решение за предприемане на дейности по построяването на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на АЕЦ " Козлодуй ", вносители на който са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Делян Добрев.

С това решение Народното събрание разпорежда на Министерския съвет да предприеме съответни стъпки по построяването на 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй с технология АР 1000. Предвиден е съответен график за реализация на плана.

Предвижда се нарастване на капитала на " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " ЕАД с до 1 500 000 000 лева посредством нарастване на капитала на " АЕЦ Козлодуй " ЕАД. " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " ЕАД от своя страна е упълномощило на Westinghouse Energy systems LLC, клон България да изготви авансово изследване преди взимането на окончателното капиталово решение ( " Front End Engineering and Design " (FEED)) за нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ Козлодуй. Това е значима фаза на инженерното планиране, която се употребява за надзор на разноските по плана и задълбоченото му обмисляне преди подаването на оферта.

Експерти означават, че FEED съставлява почти 2% от цената на плана, само че вярно изпълнен, може да понижи с до 30% разноските по време на планиране и осъществяване.

Очакванията са този стадий да завърши през април 2024 година, като изследването ще даде предварителна оценка на финансовите и оперативните разноски на плана.

В плана за решение се споделя, че Български енергиен холдинг ЕАД разполага с финансови запаси, посредством които да усили капитала на плановата компания, задачата е да бъде обезпечено финансирането, належащо за стартирането на идващия стадий от капиталовото желание за построяването на нова нуклеарна мощ, при което ще бъде предоставен контракт за правене на същинския инженеринг, в това число и механически план.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР