Гласуване в Съдебната палата за съдии към ВСС. Заради високата

...
Гласуване в Съдебната палата за съдии към ВСС. Заради високата
Коментари Харесай

Съдиите избраха само един за съдебния съвет от първия път, предстои балотаж за останалите

Гласуване в Съдебната палата за съдии към Висш съдебен съвет. Заради високата изборна интензивност имаше опашки

Съдиите съумяха да излъчат единствено един собствен представител в идващия Висш правосъден съвет от първия път. Днес следва балотаж за останалите пет.

Единствено Цветинка Пашкунова от Върховния касационен съд (ВКС) събра повече от половината дали своят вот - 988 гласа. Избирателната интензивност беше забележителна и от общо над 2200 съдии, гласоподаваха 1952-ма - електронно и посредством бюлетина. Съдиите би трябвало да посочат шест души, които ще влязат в бъдещата съдийска гилдия на кадровия орган. Кандидатите бяха 27.

След Пашкунова, с най-вече гласове, само че не задоволително, се подреди различен висш арбитър - Атанаска Дишева от Върховния административен съд (ВАС). Тя е подкрепена от 733 души. След нея по брой гласове е Красимир Шекерджиев от Върховен касационен съд с 686 гласа. Останалите трима с най-вече гласове на първи тур са Боряна Димитрова от Окръжен съд Бургас с 631 гласа, Олга Керелска от Върховен касационен съд с 528 гласа и Калин Баталски от Окръжен съд - Кюстендил с 519 гласа.

Днес съдиите ще би трябвало да посочат единствено пет души.

Преди чуването предходната седмица беше обявено, че от административните ръководители по места се спуска лист с имената на шестимата, които би трябвало да бъдат определени. В него нямаше съдии от София. На последното си съвещание съдийската гилдия реши, че ще разиска дали е осигурила почтени избори след вота.

Това е и първият избор от съдиите за Висш съдебен съвет, който се прави директно и електронно. Иванка Иванова от Институт " Отворено общество " съобщи през вчерашния ден пред Би Ти Ви, че високата изборна интензивност демонстрира, че смяната " един човек – един глас " е отговаряло на една действителна нужда ".

В момента тече и издигането на номинации от Народното събрание. Народните представители би трябвало да изберат 11 души от 25 членния орган, в който така наречен трима огромни - ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, са членове по право. ГЕРБ оповестиха към този момент своите петима претенденти, а Движение за права и свободи издигнаха двама души. Крайният период за оповестяване на номинациите е тази сряда - 21 юни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съдебна власт (184)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР