Гласувахме доверие на българските граждани, гласувахме доверие на обществените и

...
Гласувахме доверие на българските граждани, гласувахме доверие на обществените и
Коментари Харесай

Крачка назад: Отново без дискотеки, барове, събирания на над 30 души и публика на спортни събития


" Гласувахме доверие на българските жители, гласувахме доверие на публичните и частни институции, които организират разнообразни мероприятия и действия и да може българските жители да се върнат към естествения метод на живот. Анализът, който направихме за последната седмица, може би 10 дни, демонстрира, че носителите на ковид а се усилват и е премината сериозната точка от 200 души. Както дадох обещание на предходната среща, стигнем ли до това равнище на заразяване, би трябвало да възстановим някои от употребяваните ограничения ". Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на брифинг в здравното министерство, представен от БНР.

" Днес подписах заповед та! Тя към този момент е реалност! Влиза от 0:00 часа на следващия ден, 10-ти юли ", разгласи той.

" Всички групови и индивидуални спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент, за всички възрастови групи, навън и закрито, се организират без аудитория. 

Втората смяна е да не се позволяват визитите в нощни заведения, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други сходни нощни заведения за забавление на закрито. Посещенията в същите тези заведения навън, се позволяват при претовареност от 50% от общия им потенциал, само че при съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 м и всички останали противоепидемични ограничения, които са планувани в заповед та. 

Следващата смяна е обвързвана със забраната за групови празненства с наличие над 30 индивида - сватби, балове, кръщенета... ", посочи министър Ананиев.

" Последните промени, включени в заповед та, са свързани със отговорностите на държавните органи и институции за усилване на контрола в границите на техните пълномощия. МЗХГ следва да разпореди на БАБХ реализирането на инспекции в заведенията за хранене и забавление, които се управляват от организацията ", приключи министърът.

Малко по-рано Ананиев бе част от видеоконферентна среща сред министър-председателя Бойко Борисов , Националния действен щаб и регионалните шефове, след разискване на настоящата конюнктура с COVID-19, докладвана от здравния министър. Именно на нея се взе решение да се върнат част от противоепидемичните ограничения.

Областните шефове рапортуваха на премиера Борисов, че в някои региони на страната няма регистрирани случаи на ковид , а в други – не се следи нарастване на инфектираните. От отчета на регионалните шефове стана ясно още, че болестта се популяризира най-вече поради това, че не се съблюдават ограниченията, разпоредени от здравното министерство, за използване в закритите пространства.

Кирил Ананиев рапортува на премиера, че съгласно всекидневния разбор анулацията на ограниченията, наложена за връщане към естествения живот, не докара до предстоящите резултати. „ Затова ще възстановим някои от ограниченията, които действаха допреди три седмици “, посочи в хода на срещата министър Ананиев.

„ Практиката демонстрира, че дисциплината не е най-силното ни качество и по тази причина се постанова да въведем тези ограничения “, подчертава Борисов. Премиерът даде разпоредби на регионалните шефове посредством щабовете да продължат да наблюдават потенциала на лечебните заведения и да подхващат нужните дейности. „ Така или другояче би трябвало да свикнем, че ковид ът го има, че живеем с него, и в случай че се съблюдават дистанцията, маските, защитните ограничения, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е задачата. Имате цялостните права “, безапелационен бе министър-председателят.

По време на срещата министър председателят изрази убеденост, че измененията в противоепидемичните ограничения ще изиграят роля и ситуацията ще се възстановява. Положителен факт е и че броят на оздравелите от новия вирус се усилва.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР