Гласоподавателите в пет щата обмислят изборите през 2023 г. във

...
Гласоподавателите в пет щата обмислят изборите през 2023 г. във
Коментари Харесай

Изборите за деня на изборите през 2023 г. с най-високи залози в гласуването в САЩ

Гласоподавателите в пет щата обмислят изборите през 2023 година във вторник, претегляйки въпроси, в това число абортите, легализирането на марихуаната и премахването на налози върху благосъстоянието.

Избирателните ограничения, които евентуално ще привлекат най-голямо внимание, са в Охайо, Тексас и Мейн. Ето кои да гледате.

Охайо Проблем 1: Достъп до аборти 

Жителите на Охайо ще гласоподават дали да променят конституцията на Охайо, с цел да закрепят правата за аборт в щатския закон, който се появява в бюлетината като Въпрос 1. Гласуването „ да “ би изменило конституцията на щата, до момента в който гласуването „ не “ би отхвърлило изменението и би запазило статуквото.

подписаха законопроект през 2019 година, който не разрешава абортите, откакто бъде открита ембрионална сърдечна активност, нормално на към шест седмици от бременността, без изключения за обезчестяване или блудничество. Новият закон беше блокиран от държавните съдилища, до момента в който правосъдните разногласия не престават.

Охайо е един от няколкото щата, които включиха отбраната на абортите в бюлетината, откакто Върховният съд анулира федералното право на аборт с решението си по делото Roe v. Wade.

Ако мярката получи нормално болшинство от гласовете, тя ще стане закон 30 дни след изборите.

Миналата година гласоподавателите в Канзас отхвърлиха мярка за гласоподаване, която би премахнала отбраната против абортите от конституцията на щата.

Въпрос 2 в Охайо: Легализация на марихуаната

Жителите на Охайо също гласоподават във вторник дали да легализират използването на марихуана за забавление — това е в бюлетината като Въпрос 2.

Ако това новият закон ще разреши продажбата и покупката на марихуана за персонална или развлекателна приложимост от възрастни на 21 и повече години. Отговарящите на изискванията възрастни ще могат да купуват и имат до 2,5 унции марихуана едновременно, а продажбите ще се таксуват с 10%. Мярката също по този начин ще разреши на жителите на Охайо да държат до шест растения канабис.

Гласуване срещу мярката би означавало, че марихуаната остава противозаконна в щата.

Мярката се нуждае единствено от болшинство от гласовете, с цел да бъде призната, и ще влезе в действие 30 дни след изборите.

Предложение II на Колорадо: Излишни налози върху никотина за предучилищните заведения 

Мярка за гласоподаване в Колорадо, Предложение II, би разрешила на страната да задържи всички доходи, които надвишават формалните прогнози от данъчните нараствания върху тютюна, цигари и никотин и изискват от чиновниците на Колорадо да изразходват тези средства за предучилищно обучение. Ако мярката не бъде утвърдена, страната би трябвало да възвърне непотребните доходи на търговците на едро и дистрибуторите.

Мейн Въпрос 2: Разширяване на възбраната за задгранични разноски по време на избори

Чуждестранните разноски към този момент са неразрешени във федералното, щатски и локални избори, само че самодейност в Мейн ще разшири възбраната.

Мярката за гласоподаване ще забрани на непознати държавни управления, както и на субекти с минимум 5% задгранична държавна благосъстоятелност или надзор, да харчат пари за въздействие върху претенденти или ограничения за гласоподаване.

Федералният закон не не разрешава на задгранични жители да вършат дарения, свързани с гласоподаване.

Мярката също подрежда на телевизионните, радио, печатните и онлайн новинарските организации да открият политики за попречване на публикуването на известия, където субекти, повлияни от задгранични държавни управления, са изразходвали нелегално пари.

Ако стане закон, нарушаването на възбраната би било закононарушение, наказуемо с санкция от $5000 или двойна сума на приноса, което от двете е по-голямо.

Мейн Въпрос 8: Премахване на възбраната за гласоподаване от хора с психологични болести

Друга мярка за гласоподаване в Мейн ще отстрани конституционна наредба, която федералният съд към този момент е намерил за противоконституционна, щатска наредба, забраняваща на хората които са сложени под забраняване заради психологично заболяване от гласоподаване.

Федерален съд през 2001 година откри, че конституционната наредба на Мейн нарушава надлежния развой на конституцията и клаузите за равна отбрана. Поправки, които да създадат гласуването налично за хора под наставничество за психологични болести, са били гласувани в Мейн и преди, само че не и от 2000 година А разбирането и гледната точка на обществото за психологичните болести се промени доста през последните 23 години.

Предложение 3 на Тексас: Забрана на налози върху богатството 

Тази мярка на Тексас поддържа изменението на конституцията на щата, с цел да се забрани на законодателния орган на Тексас да вкарва налог върху благосъстоянието или чистата стойност на обещано лице в бъдеще. Такъв налог е доста малко евентуален в близко бъдеще, защото републиканците управляват и двете камари на законодателния орган, както и имението на губернатора.

„ Конституционната корекция, забраняваща налагането на самостоятелен налог върху благосъстоянието или чистата стойност, в това число налог върху разликата сред активите и пасивите на физическо лице или семейство “, гласи заглавието на мярката за гласоподаване.

Тексаско предложение 4: Повишаване на освобождението от налог върху парцелите

Друга мярка за гласоподаване в Тексас ще промени конституцията на щата, с цел да усили освобождението от налог върху парцелите за притежателите на жилища от $40 000 на $100 000 за главното им местопребиваване. < /p>

В момента притежателите на жилища могат да приспадат $40 000 от оценената стойност на дома, с цел да изчислят държавната данъчна тежест на притежателя. Тази мярка би нараснала тази цифра до $100 000 в светлината на внезапното повишаване на цените на жилищата в Тексас през последните години.

Мярката също по този начин ще разреши на законодателната власт да ограничи годишното нарастване на оценката на парцелите, които не са чифлици.

Тексаско предложение 12: Премахване на ковчежника на окръг Галвестън

Една от по-необичайните ограничения за гласоподаване в целия щат е предложение 12, което пита всички гласоподаватели в Тексас дали поддържат изменение на конституцията на щата за унищожаване на позиция на ковчежник на окръг Галвестън.

Всъщност самият касиер на окръг Галвестън, Ханк Дъги, упорства за мярката, което значи, че търси конституционна корекция, с цел да отстрани личната си работа. Dugie организира акция за офис - и завоюва - откакто се отърве от позицията. Той твърди, че работата му е непотребна, че други отдели могат елементарно да поемат отговорностите на ковчежник и данъкоплатците не би трябвало да заплащат заплатата му от $117 260.

Дуги показва на уеб страницата си, че това не е първият път, когато Тексас гласоподава за унищожаване на работата на ковчежника на окръга – в случай че предложение 12 успее, Галвестън ще бъде 10-ият окръг в щата, който ще се отърве от него ковчежник.

Поправката би упълномощила окръга да избере някой различен или различен областен чиновник, който да извършва отговорностите на ковчежник.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР