Гинка Върбакова пред Нова телевизия Собственичката на фирма Интерком Гинка

...
Гинка Върбакова пред Нова телевизия Собственичката на фирма Интерком Гинка
Коментари Харесай

Гинка Върбакова: Не съм фасада на офшорка и ще купя ЧЕЗ срещу залог на акциите в банка


Гинка Върбакова пред Нова телевизия

Собственичката на компания " Интерком " Гинка Върбакова отхвърли да е фасада на офшорка в договорката за българския бизнес на ЧЕЗ. Първата й обществена поява стана изявление пред Виктор Николаев, снимано в офиса й, което ще бъде излъчено в понеделник сутринта.

" Аз съм крайният притежател. Това се вижда от Търговския указател. Крайният притежател в Търговския указател съм аз ", съобщи Гинка Върбакова в фрагмент от изявлението, излъчено в неделя вечерта.

На въпрос за какво чешката страна, чиято благосъстоятелност е ЧЕЗ, е избрала точно нейната компания, Върбакова: " Не мога да кажа за какво са избрали нас ".

Според предварителна информация " Интраком ", чиито активи се правят оценка на към 100 млн. евро, ще придобие многомилионния бизнес на ЧЕЗ в България за 320 млн. лева

На въпрос от кое място са парите, тя повтори изказванието си от писменото " изявление " без създател, което бе публикувано от държавната Българска телеграфна агенция в петък - банков заем от интернационална финансова институция, която обаче не може да разкрие на този стадий.

" Това беше една дълга и доста комплицирана процедура, в която се изискваха доста финансови документи, които да подсигуряват кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да създадем. По принцип при подобен тип финансиране, тъй като покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков заем от интернационална банкова институция, която все още, за жалост, не мога да разкрия ", съобщи тя.

Фирмата й е относително нова, има фотоволтаици и няма никакъв опит в ръководството на бизнес с мащабите на ЧЕЗ в България.

Запитана по какъв начин банката си подсигурява, че обезпечава парите, Гинка Върбакова сподели: " Практиката е при подобен тип финансиране да бъдат залагани акциите на сдружението, т.е. това е изцяло позната във финансовите среди процедура ".

Гинка Върбакова призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си като енергиен министър, откакто договорката беше оповестена обществено в четвъртък.

Собственичката на " Интерком " обаче отхвърли да е имало каквато и да е помощ от Петкова: " Цялата договорка се организира под чешкото законодателство. Цялата договорка и диалози бяха в Прага и българското държавно управление, български министри или български политически лица не са имали безусловно никаква информация за нея. Това е една частна договорка ".

Уверенията й идват часове откакто ГЕРБ – със сходни причини – отхвърли буйно изказванията на Българска социалистическа партия, че не е изключено зад договорката да стои министър председателят Бойко Борисов, а " Гинка от Пазарджик " да е просто фасада.

Политическата стихия към договорката взе главата на енергийния министър Теменужка Петкова. Както изясни Борисов, не тъй като в цялата процедура има нещо неправилно, а поради проблеми с репутацията. Съмненията обаче са, че Петкова е бушон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР