Гинка Върбакова няма да купи българския бизнес на ЧЕЗ. Това

...
Гинка Върбакова няма да купи българския бизнес на ЧЕЗ. Това
Коментари Харесай

Гинка Върбакова няма да купи българския бизнес на ЧЕЗ! Държавата има инструменти да спре продажбата, категоричен е Ивайло Калфин!

Гинка Върбакова няма да купи българския бизнес на ЧЕЗ. Това разяснява някогашният вицепремиер Ивайло Калфин в утринния блок на телевизия Европа “Европа сутрин”. Той е безапелационен, че страната има принадлежности да спре продажбата, даже без да се приема особено законодателство.

“Аз не мисля, че тази договорка, в този си тип към този момент е безусловно позволена. По начало не трябваше да се позволява подобен тип договорка. Мисля, че няма да бъде и финализирана, това би основало на държавното управление непреодолими трудности. Но аз се чудя и на един вложител, който ще влезе в една договорка, който знае, че целият му бизнес напълно зависи от Комисията за контролиране на енергетиката – и цени, и вложения и разноски, които прави и т.н.”, сподели Ивайло Калфин.

Според Калфин нямало изключително значение кой тъкмо стои зад Гинка Върбакова, тъй като даже като бизнес модел покупката на огромно сдружение като ЧЕЗ от дребна компания е доста мъчно осъществимо.

“Не можеш да купиш компания с един дребен дял, доколкото знам към 10% от компанията обезпечава със лични средства, заемите имат лихви, тия лихви ще влязат в заемите за ток. Очевидно е, че би трябвало да си доста самоуверен в бизнеса, с цел да ти споделя страната недей да правиш нещо, което напълно зависи от нея и ти да го кажеш все пак ще го направя. Това значи, че би трябвало да влезе в спор с държавните институции и регулаторните институции”, сподели още той.

Калфин също е на мнение, че страната би трябвало да си върне собствеността върху ЧЕЗ.

“Според мен логиката, в случай че следваме някаква бизнес такава, е вложителят да се откаже. ЧЕЗ от доста от дълго време дават сигнали, че желаят да се изтеглят от България, те излязоха от целия район, тогава страната може да направи предложение и да влезе в позициите на ЧЕЗ. Не мисля, че това ще бъде и някаква тежест на държавата”, добави още Калфин.

Бившият вицепремиер и външен министър изрази страдание, че около абсурда с ЧЕЗ не се е обърнало задоволително внимание на визитата на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер у нас. Той я дефинира като основна за вниманието на Европейския съюз към интеграцията на Западните Балкани.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР