Гимназистите от специалност „машинни системи с цифрово и програмно управление“,

...
Гимназистите от специалност „машинни системи с цифрово и програмно управление“,
Коментари Харесай

Глад за шлосери и стругари помпа механопаралелките

Гимназистите от компетентност „ машинни системи с цифрово и програмно ръководство “, които откакто завършат, получават подготовка за машинен механик, ще могат да запълват неналичията на стругари и шлосери, изясни зам.-образователният министър Таня Михайлова пред Монитор.

Броят на машинните специалности е вдигнат внезапно, с цел да запълни гладът за фрагменти в направлението. Докато за целия гимназиален курс (от 8-и до 12-и клас) през тази образователна година имаше малко над 800 възпитаници, идната образователна година с изключение на тях единствено в 8-и клас могат да бъдат признати още към 600.

Общо 26 нови паралелки в компетентност „ Машинни системи с цифрово и програмно ръководство “ са заложени в план-приема за образователната 2019/2020 година От тях 15 са с дуално образование (чрез работа), до момента в който за миналите години те бяха общо 25. Все още не е ясно какъв брой възпитаници са кандидатствали и ще бъдат признати в тази паралелка, само че тя може да започва и като маломерна. Като една от „ Машини и системи с ЦПУ “ е една от общо 57-те специалности, включени в листата с специалности с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда и като такава може да се образува паралелка и единствено с 12 възпитаници поискали да учат в нея. Това значи, че в случай че бъдат образувани всички заложени в план-приема паралелки, броят на гимназистите от това направление ще се усили с над 300. Той може да скочи на 600, в случай че в тях бъдат записани по приблизително 23-ма възпитаници.

Общият дефицит на експерти от бранш „ машиностроене “ е 25 000 души, съобщи изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Толкова души с инженерно-техническо и техническо обучение са нужни за запълване на дефицита на фрагменти.

Търсенето на експерти обаче не е разпределено отмерено и средно-техническият личен състав (среднисти) има по-големи дефицити в сравнение с при висшистите.

„ Липсват инженери и агрономи, само че сигурно липсват повече фрагменти, които нямат висше обучение. Имайки поради, че към тази група спадат шлосерите и заварчиците, те са може би една от най-дефицитните специалности съобщи Иванов.

В професионалните гимназии учениците имат и предмети като шлосерство и заваряване и ще бъдат способени и по тези области “.

Според изпълнителния шеф на АИКБ след къс спомагателен курс учениците, които са обучавали в компетентност „ машинни системи с цифрово и програмно ръководство “, ще могат да заемат и местата на шлосери и заварчици. Бързата рационализация в областта на машиностроенето обаче надали ще остави приключилите направлението без работа.

„ Гимназистите, които завършат специалността „ машинни системи с цифрово и програмно ръководство “ няма да останат без работа. Те няма да бъдат безработни, тъй че да заемат и длъжности, които не са тъкмо по тяхната компетентност, защото е изключително изострен дефицитът и в тяхното направление. “, разяснява още Иванов.

Разликата сред машинните техници, стругарите и шлосерите не е в заплатите, а във физическата натовареност. В при трите специалности хонорари са близки и доста по-високи от междинната работна заплата в страната, само че автоматизацията на работното място е на друго равнище. „ Машинни системи с цифрово и програмно ръководство “ е компетентност, която е по-малко физически натоварена защото машината, на която се работи, е с цифрово програмно ръководство.

„ Тя е по-скоро за програмисти и софтуерни инженери, а не толкоз за машинни оператори “, изясни Иванов. Струговете стават все по-автоматизирани, само че шлосерът към момента би трябвало да залага на повече ръчен труд.

„ За стругарството и заваряването мисля, че машините са съвременни и облекчават труда на служащия “, сподели още изпълнителният шеф на АИКБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР