Гигантски калмар е заснет на видео в залива Тояма в

...
Гигантски калмар е заснет на видео в залива Тояма в
Коментари Харесай

Заснеха гигантски калмар в Японско море (ВИДЕО)

Гигантски калмар е сниман на видео в залива Тояма в Японско море, близо до остров Хоншу.

Записът е качен в YouTube на 24 декември тази година. Попадналият в кадър калмар доближава дължина 4 метра и широчина към 1 метър. Според потребителите на обществените мрежи калмарът най-вероятно принадлежи към дълбоководния тип Architeuthis.

Тези животни могат да израстват до големи размери и дължината им може да доближава 13 метра. Обикновено гигантските калмари живеят на огромна дълбочина. За тяхното битие до неотдавна се знаеше единствено по остатъци, изхвърлени инцидентно на крайбрежията.

При дължина на тялото 3,7 метра това е дребен представител на своя тип.

Гигантският калмар, или архитеутис (Architeuthis) е огромно безгръбначно. Максималната дължина от края на плавниците до края на пипалата може да доближи 16,5 метра, дължината на мантията – към 2,5 метра, а на тялото без пипалата – към 5 метра, а на масата му – към звук.

Първите съхранени описания на гигантския калмар са направени още от древногръцкия мъдрец Аристотел (IV в. пр.н.е.) и от римския историк Плиний Стари (I в. от н.е.). Но този жител на океанските дълбини рядко се появява на повърхността и множеството познания за него до неотдавна се основаваха на митове.

През 1861 година учените съумели да получат откъс от остатъци на архитеутис и този миг се счита за начало на формалното проучване на гигантския калмар. Първите фотоси и видеозаписи на голямото животно в естествена среда са получени през 2004 година. Японските учени разкрили и изучили 9-метрова персона, която в този момент е изложена в националния музей за природа и просвета в Токио.

„ Прикритостта “ на гигантските калмари се изяснява с техния метод на живот – те населяват дълбочини до 1000 метра и се хранят с по-малки калмари и риби, живеещи там. Причината, заради която 3,7-метровата персона е попаднала в полезрението на японските риболовци, е незнайна. Животното, без да се опасява от хората, плава до лодката и няма нищо срещу камерата.

Изхождайки от размерите, експерти споделят, че това е млад великански калмар.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР