Гигантски чинар на 1100 години е най-дебелото дърво в България.

...
Гигантски чинар на 1100 години е най-дебелото дърво в България.
Коментари Харесай

Легендите за най-дебелото дърво в България

Гигантски чинар на 1100 години е най-дебелото дърво в България. То пораства край днешна Белащица, която в последните години назовават пловдивския Бевърли Хилс.

Чинарът е висок към 15 метра, а обиколката при основата е 13,7 метра. Попада под отбраната на закона дружно с останалите вековни дървета в парк “Чинарите ”, заяви Нова тв.

Много са легендите по кое време и по какъв начин е засадено хилядолетното дърво. Първата е обвързвана със Златния век на България и споделя, че дървото е засадено през 921 година, когато  българската войска по времето на Симеон I разрушава византийските войски пред самите врати на Цариград.

Според известно поверие дървото е пренесено от планината Беласица и засадено от ослепените Самуилови воини, заселени в региона през 1014 година. Друга легенда гласи, че цар Калоян е връзвал коня си на клоните на чинара.

Встрани от вярванията, хилядолетното дърво впечатлява всеки, който го зърне. Назад в по-новата ни история писателят Пенчо Славейков постоянно е търсел успокоение и ентусиазъм под неговата сянка. Тук е написал поемата “Неразделни ”. Чинарът е увековечен и в едно от платната на художника Златю Бояджиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР