Герой! Спасител! Гордост! Каквото и да кажат аржентинците за Маркос

...
Герой! Спасител! Гордост! Каквото и да кажат аржентинците за Маркос
Коментари Харесай

Аржентинският герой, чието семейство живее в "затвор" заради парите му

Герой! Спасител! Гордост! Каквото и да кажат аржентинците за Маркос Рохо, ще бъде малко! Той просто реанимира един позамрял тим и го върна още веднъж в играта. Нападателят на „ Манчестър Юнайтед” вкара за 2:1 и класира отборът за осминафиналите на международното състезание.

stat

Маркос знае какво е да се изкачиш от гетото до върха. Преживял го е на собствен тил, а фамилията му продължава да усеща негативите от това да се родиш в най-бедните квартали на аржентина, в които господстват хората с огнестрелни оръжия, а не законът.
Меси изравни Стоичков, Аржентина оцеля "Гаучосите " измъкнаха 2:1 против Нигерия и са на 1/8-финал
Майка му Карлина и татко му Маркус – старши са били заплашвани няколкократно с револвер, ограбвани и измъчвани. Това обаче не им пречи да основат крепко семейство в предградието „ Ел Триумфо” на Ла Плата и да отгледат 5 деца – девойките Ноелиа, Микаела и Сол и момчетата – Франко и Маркос.

Снимка: Reuters

Вместо да бъде замесен в уличната война, дребният Маркос взема решение, че бъдещето му е с топка в крайници. За отчаяние на татко си, който е почитател на локалния „ Ел Крус”, наследникът му избира „ Естудиантес”, когато е единствено на 4. Но не си помисляйте, че до тук свършват проблемите на семейство Рохо. Напротив – те занапред стартират.

Маркос е добър! Ама в действителност добър! До толкоз, че треньорите му разпореждат големи очаквания и желаят той да не пропуща подготовка. А стадионът се намира на 20 км от вкъщи му.

Снимка: Reuters

„ Тогава татко ми нямаше кола. Бяхме небогати, а не упражнявах наоколо. Ходех с татко ми и велосипеда. Карахме към 20 километра всеки ден. Докато аз упражнявах, той продаваше неща на улицата, с цел да изкара някакви пари, а след това ме прибираше. Беше ни доста мъчно!”, споделя Маркос.

Главата на фамилията, който всичко назовават Тити, изкарва по към 3 евро дневно от тази активност. С толкоз претърпяват и седемте члена на фамилия Роха.

Снимка: Reuters

Трудолюбието на Маркос и желанието му да не се впуска в противозаконната активност на уличните банди, се отплаща. Той подписва първия си професионален контракт с „ Естудиантес” през 2009 година Бързо се постанова в отбора, с който до 2011 година печели Копа Либертадорес и купата в Аржентина.

През декември 2010 година той подписва 5-годишен контракт със „ Спартак” Москва за към 4 млн. евро. В Русия обаче южната му кръв не кипи задоволително и това си проличава по изявите му на терена. Следват много по-успешни 2 години в „ Спортинг” Лисабон. А по-късно момчето с фамилия, чийто превод е „ червен”, става… „ дявол”. „ Манчестър Юнайтед” е мястото, на което се усеща добре и играе и до през днешния ден.

С тези триумфи, за положително или неприятно, идват и парите. Онези, които Рохо в никакъв случай не е имал! И са толкоз доста, колкото никой от родния му квартал не е виждал!

Това се трансформира в… проблем. Семейството му, родната му къща, познатите му… всичко това се трансформира в съществена цел на нарушителите по улиците на Ла Плата.

Снимка: Reuters

Най-малката му сестра Сол, както и 1-годишният му кръщелник, са застрашени с револвер. Баща му е пребит. Всичко това кара околните му да се подсигурят. Родният дом на Рохо в Аржентина е наобиколен от високи огради и решетки - тъкмо като в затвор!

„ Не стопираме да се опасяваме. Всички знаят къде живее Маркос – и положителните хора, и неприятните. Взимаме защитни ограничения. Не отваряме вратата без да сме ревизирали кой звъни. Сложихме решетки на прозорците, на вратите. Но това няма да ни откаже да напуснем дома си. Все отново тук сме родени”, безапелационна е другата сестра на футболиста Ноелиа.

Самият Маркос е наясно с тази обстановка, само че не стопира за се завръща в родното си градче, с цел да види родителите си и да се зареди за новите футболни провокации. Маркос е експлозивен, прочувствен и мъчно приема загубите, твърди брат му.

„ След загубата от Германия на финала на международното през 2014 година той се затвори в стаята си и съвсем седмица не излезе. Изключи телефона си, не приказва с никой, а по-късно се появи като нов. Просто му би трябвало време”, прибавя още батко Франко.

Снимка: Reuters

Вчера Маркос не се ядосва, а светя! Той беше воин! Такъв, на който цяла Аржентина би трябвало да благодари. А тези от Ла Плата, които се пробват да вземат изкараните с чест, пот и труд на терена пари, да му се поклонят до земята, преди да извадят револвер против най-близките му.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР