Германското правителство ще позволи на китайска фирма да закупи дял

...
Германското правителство ще позволи на китайска фирма да закупи дял
Коментари Харесай

Спорният китайски дял в пристанището в Хамбург ще бъде реализиран

Германското държавно управление ще разреши на китайска компания да закупи дял в пристанище в Хамбург, откакто терминалът е систематизиран като сериозна инфраструктура, съобщи Агенция Франс Прес.


През октомври държавното управление даде противоречива зелена светлина на държавния китайски корабен колос Cosco да закупи до 24,9% дял в контейнерния терминал Tollerort в Хамбург.

Зелената светлина беше дадена макар опасенията за сигурността на продажбата на инфраструктурата на китайски вложители, като канцлерът Олаф Шолц не се поддаде на апелите за цялостна възбрана на продажбата.

През април Берлин съобщи, че преразглежда въпроса дали да разреши продажбата да се реализира.

Но през днешния ден в изказване на държавното управление се споделя, че първичното утвърждение за продажба на по-малко от 25 % не се е трансформирало.

Първоначално Cosco се стремеше да закупи по-голям дял от 35 % от пристанището, преди да бъде оповестено компромисно съглашение.

Германия преоценява икономическите си връзки с Китай на фона на опасенията по отношение на правата на индивида и връзките на комунистическата страна с Русия, както и на ескалацията на напрежението към Тайван.

През ноември Германия блокира продажбата на двама производители на чипове на китайски вложители заради опасения за сигурността на основни технологии.

Германия също по този начин ограничи капиталовите гаранции за немски компании, които правят активност в Китай, защото най-голямата европейска стопанска система се стреми да понижи зависимостта си от Пекин. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР