Германското правителство ще намали драстично таксата върху потреблението на електроенергия

...
Германското правителство ще намали драстично таксата върху потреблението на електроенергия
Коментари Харесай

Енергийната криза: Германия намалява таксата за електроенергия за потребителите

Германското държавно управление ще понижи фрапантно таксата върху потреблението на електрическа енергия от 2022 година, с цел да облекчи тежестта върху потребителите, оповестиха операторите на мрежи в петък.

Таксата по Закона за възобновимите енергийни източници (EEG), употребена за финансиране на разширението на слънчевите и вятърните централи, ще намалее с повече от 40% до 3,723 цента за киловатчас от 1 януари, се показва в изказване на 50Herz Transmission, Amprion, TenneT TSO и TransnetBW.
 Енергиен специалист: Европа е застрашена от енергийна рецесия Енергиен специалист: Европа е застрашена от енергийна рецесия
Европа може да изпадне в енергийна рецесия поради дефицит на количества природен газ. За това предизвести в изявление за БНР енергийният ек...

Това е най-голямото понижение до момента, откогато зелената такса беше въведена през 2000 година, с цел да се подкрепи преходът на водещата европейска стопанска система от изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници.

Министърът на стопанската система Петер Алтмайер съобщи неотдавна, че таксата EEG би трябвало да бъде отстранена изцяло през идващите няколко години, " с цел да се резервира достъпността на електрическата енергия ".

Недостигът ще бъде обезщетен с по-високи държавни дотации, частично с помощта на налога върху въглеродните излъчвания, въведен при започване на 2021 година

Германците към този момент имат най-високите сметки за електрическа енергия в Европейския съюз и с наближаването на зимата нараства натискът върху държавното управление да помогне за намаляване на надвисналата рецесия с цените на силата.
 Кузман Илиев: „ Зелената договорка “ ще докара до енергийна рецесия в България Кузман Илиев: „ Зелената договорка “ ще докара до енергийна рецесия в България
„ Зелената договорка “ ще докара до енергийна рецесия в България. Това съобщи икономическият и политически анализатор Кузман Илиев...

През последните месеци цените на природния газ в Европа се покачиха, защото търсенето набъбна с излизането на стопанските системи от рестриктивните мерки, провокирани от пандемията. Запасите към този момент бяха ниски след дългата и студена предходна зима.

Цените на едро на природния газ, които са водещият знак за общите цени на силата в Европа, се усилиха повече от три пъти през тази година. Цените на петрола и въглищата също скочиха, което подхранва опасенията за внезапно повишаване на инфлацията и скок на сметките за сила.

Лидерите на Европейски Съюз ще обсъдят енергийния въпрос на среща на върха идната седмица. Европейската комисия предложи страните членки краткотрайно да понижат налозите и данъците, с цел да понижат сметките за сила на семействата и предприятията.

Правителството на Франция се ангажира да блокира по-нататъшното нарастване на цените на газа и електрическата енергия до април.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР